Warning: require_once() [function.require-once]: Dynamic inheritance detected for class jdocumentrendererhead in /home/slivipxl/domains/account_smarkov/fund-sliven.org/libraries/joomla/document/document.php on line 922

Warning: require_once() [function.require-once]: Autofiltering /home/slivipxl/domains/account_smarkov/fund-sliven.org/libraries/joomla/document/html/renderer/head.php in /home/slivipxl/domains/account_smarkov/fund-sliven.org/libraries/joomla/document/document.php on line 922

Warning: require_once() [function.require-once]: Recompiling /home/slivipxl/domains/account_smarkov/fund-sliven.org/libraries/joomla/document/html/renderer/head.php in /home/slivipxl/domains/account_smarkov/fund-sliven.org/libraries/joomla/document/document.php on line 922
„Сръчността на българката” тръгна към българските училища по света

fund sliven

Switch to desktop Register Login

„Сръчността на българката” тръгна към българските училища по света

Вече ви информирахме, че фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен” започнаха кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи“. Тя е насочена към българските училища по света и е организирана по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г.

Българският еврокомисар Мария Габриел финансира повторното отпечатване на издадената от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” книжка за оцветяване „Сръчността на българката – 24 носии от Сливенския край”. Книжката съдържа 24 цветни картинки на женски народни носии от Сливенския край и 24 черно-бели модела за оцветяване на ежедневни, празнични, невестински, сватбени, лазарски и др. носии от селата Бяла, Биково, Чокоба, Глушник, Пъдарево, Крушаре, Панаретовци и др. На всяка страница има и текстове, които разказват подробно за частите на женската народна носия.

Идеята на организаторите е „Сръчността на българката – 24 носии от Сливенския край” да стигне до много от българските училища извън страната. Много от тях вече пътуват към българчетата зад граница.

Автор на книжката за оцветяване е художникът и преподавател в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”-Сливен Йордана Кунчева. Ето какво сподели тя за кампанията.

- Г-жо Кунчева, Вие сте художник на книжката за оцветяване „Сръчността на българката – 24 носии от Сливенския край”, която тръгва към децата в българските училища в Европа и по света. Какво конкретно ще намерят те на  страниците на книжката?

- Книжката включва 24 линеарни изображения на традиционни женски костюми от Сливенския край, които са пример за етническото разнообразие на региона и за влиянието на облеклото от културния и търговския обмен в нашия край. Върху корицата на книжката е даден цветен аналог на всяка носия, което ще помогне на децата при оцветяване на носиите, а всяка една илюстрация е придружена от кратък познавателен текст.

- На какво ще научи българчетата тази книжка?

- Книжката за оцветяване ще ги запознае с традиционния женски костюм и имената на отделните елементи, които го изграждат. Заедно с това, обаче, децата ще се докоснат до различни обреди и ритуали, които са били част от ежедневието на нашите прабаби.

- По време на творчески работилници в Сливен, интересът към книжката бе повече от голям. Това показа, че българите тук продължават да почитат своите традиции. Какво послание бихте изпратили до българчетата в чужбина Вие чрез тази книжка?

- За мен е огромна чест да дам своя принос за разпространението на родното ни културно богатство и възраждане на интереса към него. Желанието ми чрез тази книжка е да подтикна децата да търсят своите герои в нашия фолклор, защото той е изпълнен с толкова митичност, героизъм и красота.

- Смятате ли, че една сливенска книжка е способна да обедини българчетата по света и да ги накара да бъдат горди със своята история?

- Без значение от коя фолклорна област на страната ни са дадени образци, те на първо място са пример за българското етнографско богатство и чак след това – пример за местните култура и традиции. Идеята на тази книжка е да ни обедини около красотата на родния ни фолклор и да се чувстваме горди. Независимо в коя точка на света живеем, ние носим част от България в сърцата си.

- А как възникна идеята за създаването на тази книжка преди време?

- Идеята за създаване на книжка за оцветяване с български носии възникна постепенно във времето, като логичен резултат от работата с деца на различни възрасти в областта на изящните изкуства. Оцветяването е достъпно средство за ранна творческа изява у детето, като същевременно дава възможност за игрово натрупване на знание и развиване на фината моторика при най-малките. Книжките за оцветяване, които се предлагат на книжния пазар в страната, са в голямата си част свързани с детската анимация, филмите и класическите детски приказки – изключително интересни и красиви, но без никаква връзка с нашия фолклор и традиции. Очевидна беше липсата на помощна литература, която да свърже желанието за творчество на децата с възраждане на интереса към традицията и запазване на културните ни корени.

Облеклото, и в частност, женският костюм се откроиха като една от най-атрактивните части на фолклорното ни наследство, събирайки в себе си различни любопитни елементи – шевици, бижута, разнообразни по своята форма и предназначение дрехи, допълнени от различни ритуали, вярвания и суеверия, съпътствали живота на нашите предци.

След проучване на етнографските издания и експозиции в региона, се оформи интересна и разнообразна група от женски традиционни костюми, обхващащи три столетия – XVIII, XIX и началото на XX век. Всеки един от тези костюми е носител на характерни особености, които отличават местния ни фолклор и привнасят усещане за уникалност на нашата фолклорна област.

- Кое прави тази книжка различна от подобните на нея?

- В тази книжка децата ще се запознаят с двурогите забрадки и ще разберат какво символизират те; ще научат какви са тайните в боядисването на „чиркишлийските” сукмани; ще прочетат какви са били ритуалите за ухажване на нашите прабаби и прадядовци; ще се докоснат до етническото разнообразие в женския костюм благодарение на малцинствените групи, населяващи региона.

Тази книжка включва и няколко костюма от личния ни семеен архив – два празнични костюма на баба ми, които показват промяната в женското облекло само в рамките на две десетилетия, а специално място за мен и семейството ми заема сватбената носия, в която баба ми се е венчала – всичко изработено на ръка от нея и сестра ѝ, за да разкраси този специален за всяка една жена ден. Този архив е част от детството ми – повод за преобличане на големи фолклорни празници, отъждествяване с отминали епохи и порядки и съхраняване на романтичния аромат на миналото. Сега споделям този архив с българските деца – не само в рамките на родината ни, но и по целия свят.

Първоначалната подкрепа за създаването на тази книжка за оцветяване дойде от читалище „Дружба-1993”. Дългогодишни дейни участници в културния живот на града, членовете на читалището станаха съмишленици в процеса на опазване на фолклора, занаятите и традиционните ценности и първият конкретен резултат от съвместната дейност беше проектът „Сръчността на българската”, част от който е и книжката „Сръчността на българката – 24 носии от Сливенския край”. Този проект беше реализиран с помощта на Фондация „Обществен Дарителски фонд - Сливен” чрез Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен и Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България. Благодарение на разнородния екип от сърцати родолюбци, тази книжка днес напуска границите на България, за да достигне до българските деца по света с послание да понесат пламъка на фолклорното ни богатство и да не позволяват той да изгасне.

 

Share

“Настоящият сайт стана възможен благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”. Изразените тук становища са на авторa и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.”
Изграден от Abstract-Design.com

Top Desktop version