fund sliven

Switch to desktop Register Login

Ямболски критици представиха в библиотеката книги на ОДФ

  

Издания, свързани с дейността на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и отпечатани през 2017 година, бяха представени по време на Петъчния литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. В представянето бяха включени над 50 книги на сливенски автори, издадени през миналата година.

Част от тях бяха издания, подготвени от екипа на ОДФ-Сливен. За всяка от книгите говори литературният критик Димитър Бечев, който е и директор на Регионална библиотека „Г. С. Раковски” в Ямбол. Ето какво каза той за всяка от книгите:

„Впечатлява изумителната творческа активност на Дора Куршумова, изтъкнат краевед и етнограф, който от години проучва задълбочено и всестранно, в историческа дълбочина, много аспекти от развоя на материалната и духовна традиция на нашия народ през дълъг исторически период. В „Пътешествието на вълнената нишка” чрез увлекателен разказ и с помощта на малката Дорина тя пресъздава уникалния свят на традиционните български занаяти като предачество, тъкачество, килимарство, бояджийство, вплетен умело в етнографския бит и култура на българина. Малцина от нас вече си спомнят, а младото поколение дори не е чувало за дарака, хурката, вретеното, чекръка, мотовилката и стана, но стотици години те са били неотменна част от всяка селска къща. Този традиционен бит е съпоставен умело с мита, фолклора и вековните предания чрез разкриване на магичните сили на отделни елементи от предачеството и тъкачеството, в повествованието са вплетени и еснафски правилници, пословици и поговорки, много гатанки. Те разширяват познавателното значение на разказа и превръщат книгата в полезно четиво както за малки, така и за големи.

„Чудните килими от Котленско” разкрива пред читателя тайните на килимарския занаят, магическия свят на неговите шарки и багрила, начина, по който колоритът на природното многообразие се пренася върху шарените килими. Научаваме важни подробности за килимарския стан, тайните за създаване на ярките и свежи багрила, за обичаите на тъкачките и техните песни, за котленските юрнеци и стилизирани фигури, за празничните килими, носещи красота в бита на българина.

Дора Куршумова и Николай Бъчваров са съставители на два исторически сборника – „Светът на войводата” и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети из сливенския Балкан”. „Светът на войводата” е пълен документален справочник за фигурата на войводата в хайдушкото и четническото движение през годините на робството. С много примери и исторически позовавания накратко е разказано кой е ставал войвода, как е избиран и с каква клетва, как се е сформирала хайдушката дружина, как е спазван хайдушкият закон, как се е избирало знамето. Синтезирано са дадени ценни сведения за непобедими войводи, за техните магически сили, за това как са поддържали жив българския дух. Книгата е важен наръчник за цялостното битие на хайдутина и е ценен влог към разкриването на този таен свят, познат ни повече от песните, легендите, преданията или разказите на големите български писатели.

С приносно значение е и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети из сливенския Балкан”. Тя дава своеобразен отговор на въпроса защо сливенският Балкан е люлка на войводи, кои са били важните хайдушки сборища и др. Книгата съдържа старателно проучен именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети в сливенския Балкан, както и наименованието на всички селища, родни места на прославени хайдути”.

За книгата на Дора Куршумова „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми” говори поетът Тенко Тенев, който е и председател на Дружеството на писателите в Ямбол. „Много красота, уют и дълбочина има в творбата на Дора Куршумова. Своите бисерни послания е обособила в четири части: Господюви приказки, Царюви приказки, Хорски приказки и Приказки за страховити гостенки... Тези двадесет и осем откровения ни въвеждат в един очарователен свят, в който ще се докоснем до: Господ и вретенарите, монаха и праведната вдовица, летящото килимче, самодивското було, мечтата на килимарката, царския син, който си избрал невяста, двете гърбушки и нощните пеперуди... Красивите илюстрации и оригиналната корица на книгата допълват впечатлението за нещо уникално и неповторимо!”

За екипа на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” е огромна чест, че книгите ни бяха включени в представянето на книжната продукция на 2017 година, осъществено от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Благодарим на организаторите на уникалното събитие за добрите думи. Радваме се, че и ние сме допринесли с нещо за обогатяване на книжния фонд на Сливен. Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” дари на Регионалната библиотека представените издания и вече всеки може да се запознае с интересната информация в тях. Изданията са налични и във всички читалища в региона.

   

Share

“Настоящият сайт стана възможен благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”. Изразените тук становища са на авторa и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.”
Изграден от Abstract-Design.com

Top Desktop version