fund sliven

Switch to desktop Register Login

Пъстри кукери гонят студа, злите сили и зимните болести

 

На 12. февруари малките сръчковци от 4. ПГ „Лъвчета“ на детска градина „Божур“, ръководени от модератора Василена Маринова, изработиха сами посланици на пролетта. В началото на заниманието, учителката им Мирена Иванова ги въведе в темата на празниците, разказа им за фолклорните традиции, свързани с обичая. След кратка беседа, се оказа, че в групата си имат истински кукер. Деан Иванов, се появи в кукерска носия от с. Глушник. В ритъма на кукерското хоро, малкият кукер разлюля истински хлопки и показа, че обичаите в Сливенско се предават през поколенията. След вълнуващия танц, Василена Маринова им помогна да си направят кукли-кукери, да им изрисуват страшни лица, да добавят рога, и така да запомнят този интересен празник.

 

 

Заниманието е по дейност Интерактивен музей по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Share

“Настоящият сайт стана възможен благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”. Изразените тук становища са на авторa и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.”
Изграден от Abstract-Design.com

Top Desktop version