fund sliven

Switch to desktop Register Login

Легенда за Карандилската вода

Инициативата „Отгатни Сливен от миналото“ продължава. В публикации през месеца ще ви припомним легенди за лековитата вода на Карандила, публикувани в книгата „22 отговора на въпроса: „Защо Сливен?“ на Дора Куршумова.

Започваме с легендата за Карандилската вода.

КАРАНДИЛСКАТА ВОДА

Един ден в Божието царство решили да направят най-голямата чешма. Тъй като ангели и светии щели да пият вода от нея, поставили задачата на свети Петър - такава вода да потече от райската чешма, че който отпие, да не и се насити.

Трудна била задачата на главния ключар на рая, но какво да се прави - из цялата земя трябвало да потърси юрнек за най-сладката вода. Свети Петър знаел, че водата от една местност в българския Балкан - Карандила, е много хубава. Пратил ангели да вземат от прочутата вода, та по нея да измайсторят рецептата за райската чешма.

Престорили се ангелите на хора - мъже и жени, взели божии съдове и тръгнали да търсят прочутото място в Балкана. Намерили го, но се забавили, защото се смаяли от красотата на природата и цветовете на скалите. Водата опитали и не се наситили!

С мъка отлетели в посока за рая, но такава била волята на свети Петър. Разказали му всичко.

Може би ангелите са успели да нагласят вкуса на райската вода, а може и да не са - кой знае, намеса на светии и ангели има в тази работа! Дали са сложили от песъчинките на Сините камъни, от листата на вековните дървета или са прибавили от кристалния планински въздух в рецептата?

Никой не знае, но ако са успели - да им е сладко!  

Инициативата „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

Share

“Настоящият сайт стана възможен благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”. Изразените тук становища са на авторa и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.”
Изграден от Abstract-Design.com

Top Desktop version