Дарителски кръг

Какво е дарителският кръг?

„Дарителски кръг” – как работи, кои са неговите силни страни, защо хората с охота отделят от личното си време и средства за да подкрепят дадена идея, кауза, проект?
Създаденият от Фред Мълдър модел „дарителски кръг”- метод за набиране на средства добил бързо популярност и спечелил много привърженици в Европа заради своята прозрачност и възможността дарителя да види къде точно влага дарените пари вече се развива и в България.
Дарителски кръг „Развитие”, създаден от ФРГИ през май 2012 г., е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.
Финансиращата мрежа e борса за индивидуални дарители и организации, търсещи финансиране, както и първият във Великобритания отворен дарителски кръг. Това е общност от дарители, които заедно са успели да съберат над 4 милиона паунда за 10 години и са финансирали над 590 проекта на граждански организации. Местни дарителски групи в Лондон, Бристол, Оксфорд, Девон, Норфолк, Кент, и други градове се присъединяват към този дарителски кръг. Отскоро в Лондон работи и младежка финансираща мрежа към същата организация.

Защо възникват дарителски кръгове?

Дарителството е едно от малкото съществени неща, които хората по традиция правят сами. Ние работим заедно, храним се заедно, танцуваме заедно, но обикновено даряваме самостоятелно. Дарителството също така е дейност, която е колкото важна, толкова и объркваща: важна, защото разбираме нуждата; объркваща – защото не знаем откъде да започнем и какво да подкрепим измежду многобройните молби за дарения. Чудим се какви критерии да използваме, за да кажем „да” или „не”, както и какъв тип дарителство е най-ефективен. Нашето дарителство най-често е реактивно, а не стратегическо. Рядко влизаме в директен контакт с организациите, които подкрепяме, а още по-рядко сме в контакт с други дарители, които задават същите въпроси, а вероятно даряват и за същите каузи.

Как работи дарителският кръг?

Членовете на дарителския кръг се събират няколко пъти годишно по време на специално организирани събития за набиране на средства, в рамките на всяко от които се разглеждат 3-5 проекта. Проектите, които се представят от техните изпълнители (организации или неформални групи от гражданското общество) са предварително номинирани и подбрани от специална комисия, формирана от членове на самия дарителски кръг. Организацията-домакин на събитието (във Великобритания това е Финансиращата мрежа или местна фондация, която партнира на мрежата в определен град) осигурява подходяща зала и разпространява информация за събитието сред местни дарители. Всяко събитие на дарителския кръг е отворено както за постоянни членове на кръга, така и за нови дарители. След кратко представяне на проектите, дарителите публично обявяват своите дарения за всеки един от тях. Организацията-домакин предварително информира дарителите за целевите суми, които трябва да бъдат набрани за всеки един от проектите, както и за минималната дарителска вноска, която варира между 25 и 50 паунда. Набраните средства постъпват по сметка на организацията-домакин на събитието, която се ангажира във възможно най-кратък срок (до 1 месец след събитието) да ги прехвърли като грантове към организациите-изпълнители. Дарителите, участващи в срещите, получават отчет за резултатите от финансираните проекти от сайта на Финансиращата мрежа и от местните партниращи организации.

Очаквайте скоро през септември 2013 г. Дарителски кръг и в град Сливен !