Излезе дългоочакваният том II на „Опит за история на град Сливен“

Публикувано на: юли 7, 2021

Скъпи приятели, щастливи сме да споделим с вас, че дългоочакваният том II на „Опит за история на град Сливен“ от д-р Симеон Табаков е вече тук. Всички градолюбци, закупили ваучер могат вече да се снабдят с книгата, а има и още една изненада – сега трилогията може да бъде закупена на пакетна цена от 60.00 лева. Ако все още не притежавате колекцията, може да се възползвате от изгодното предложение!

Един чудесен подарък за всеки, който носи Сливен в сърцето си!

На том II от „Опит за история на град Сливен“ от д-р Симеон Табаков е било орисано до се появява все през „грипави години“. При инфлуенцата през 1924 г. излиза първото издание.През 2002 г. се появява второто издание заедно със SARS, а сега – и през невижданата COVID-19 пандемия.

И сякаш времето е избрало точно този том…!

Том посветен на Борбата за освобождение, просвета и църковна независимост. Описващ истински смелчаци и борци, които са били Войводи – водачи през Страшното, Тъмното и Безверието. Времената на чума и холера, на татари и черкези, на въстания и войни, на произвол и смърт,  много по-страшни от днешните времена. Но много смели хора успели да надмогнат времето. Изпълвали сърцата си със смелост, умовете си със знания и душите с вяра, но в замяна на това много от тях платили с живота си.

Но градът останал!

След новите, обогатени издания на т. III и т. I, които реализирахме през 2018 г. и 2020 г., дойде ред и на финала на трилогията – вторият том е тук и очаква да завладее сърцата ви!

Върху него е положен огромен труд, по обогатяване и осъвременяване, който не променя неговата автентичност и спазване на традицията при първите издания и изданията, организирани от СНЦОП «Войводите на Сливен».

Преиздаването на книгата отново се случи под методичното ръководство на отговорния редактор проф. д-р ист. н. Иван Русев и с участието на видни сливенски историци. Томът е преиздаден почти автентично, без съкратени текстове, запазване на авторовото акцентиране, посредством разредка и наклон на шрифта, значително запазване на словореда… Илюстрациите в тома са на първоначалните си места, т. е. при текста, който онагледяват. Новото в този том е, че използваната и цитирана от д-р Симеон Табаков библиография е предадена според изискванията на БДС ISO 690.2011 за библиографско цитиране. Всички заглавия са описани ‘де визу’. Отново има речник с пояснения на архаични и диалектни думи, чуждици, упоменати в основния текст, и бележките под линия. Показалците с имената на личности и топоними представляват ‘мини енциклопедия’, т. е. кратка информация за над 2200 личности и над 900 географски обекта и топонима.

Скъпи градолюбци, можете да откриете изданието в „Галерия 7“ (град Сливен, ул. „Ген. Столипин“ № 26 и с работно време – всеки делничен ден от 9:00 до 17.30 часа.), а за въпроси можете да ползвате и тел. 0888879784 – Николай Бъчваров от СНЦОП «Войводите на Сливен».

Благодарим ви и ви очакваме!