Коледарски поздрави от Сливенско и Новозагорско за българите по света

Публикувано на: декември 23, 2020

Заради пандемията, тази година коледарски групи няма да минат по къщите и да пожелаят здраве и успехи на стопаните. Много българи, живеещи в чужбина, няма да могат да се приберат в България за празниците.

За да направи Коледата незабравима, фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ стартира инициативата „Коледарски благослов от Сливенско и Новозагорско за българите по света“ и „изпрати“ виртуално коледарски поздрави до всички българи у нас и по света.

Помолихме читалища от региона да ни изпратят видеа с изпълнения на техните коледарски групи. На молбата ни откликнаха читалищата от селата Самуилово, Панаретовци, Ковачите, Драгоданово, Глушник, Гергевец и Стоил Войвода. Видео получихме и от малкия коледар Явор Стоянов от група „Мечо Пух“ в ДГ „Синчец“. Клиповете са публикувани на страницата на ОДФ-Сливен във Фейсбук, а посланията на коледарите вече имат над 600 гледания. Надяваме се, че коледарските благословии от Сливенско и Новозагорско ще успеят да победят вируса и да позволят догодина да празнуваме истинска Коледа.

Коледари все още има във всички села, пазещи българските традиции. Коледуването има за цел чрез магически обредни действия и слово да предпази хората от зло, да пожелае плодородие, да предскаже бъдещето на стопаните.

В коледарските групи обикновено има по 10-15 момци-ергени. Още преди празника те си избират водач-станеник, който познава отлично обреда, и заедно с него учат коледарски песни. Облечени са в нови дрехи, наметнати са с ямурлуци, калпаците им са украсени с китки от чимшир или крушка /храст с вечнозелени листа/, нанизи от пуканки и червени чушки. Коледарите влизат във всяка къща, с изключение на тези, в които наскоро е имало смърт.

Във всеки дом коледарските групи изпълняват коледарски песни, а станеникът нарича благопожелания за семейството, дома и добитъка. Благодарните стопани пък даряват коледарите с пари, краваи, грозденца, орехи, ошав, вино и греяна ракия. На много места коледуването приключва на мегдана, станеникът продава получените от дружината краваи, а със събраните пари купува буре вино и едно прасе, което коледарите колят на мегдана.

Инициативата е част от кампанията „ЗАЕДНО ще се справим“-в отговор на Ковид-19“, подкрепена от Глобалния фонд за обществените фондации.