Откриване на изложбата „Котленски мотиви“ в Национален музей на текстилната индустрия

Публикувано на: април 23, 2021

На 22 април 2021г. в Националния музей на текстилната индустрия Сливен бе открита изложбата на Дора Куршумова „Котленски мотиви“. На откриването, освен нетърпеливите да се запознаят с уникалните котленски мотиви, топли думи към авторката отправи и заместник областният управител Димитринка Петкова.

Първите посетители останаха впечатлени от прекрасната експозиция на творбите и се запознаха с над 100 мотива от котленски килими, разпределени в 10 големи пана. Стоте картини са изработени чрез техниката батик и акрилни бои от художничката Дора Куршумова. Eдин от стоте мотива е стилизираната от сръчните тъкачки от Котленско буква „К“, която в миналото, в продължение на близо два века, е била знак за отличното качество на котленските килими.

Любезните домакини очакват всички заинтригувани посетители, като входът за тази експозиция е безплатен! Възползвайте се!

Изложбата е част от проекта „Котленски мотиви“, чиято цел е да се предаде и продължи традицията на уникалната килимарска школа в Котел.

Проектът „Котленски мотиви“ е в рамките на програма „Творчески инициативи“ и се осъществява, благодарение на Национален фонд „Култура“.