Рехабилитационен лагер за украински жени и деца

Публикувано на: ноември 5, 2022

Когато говорим за помощта на хората и държавата към украинските бежанци, обикновено говорим къде да са настанени, как да се изхранват, да им се помогне за лекарства, дрехи, обувки. Но както казва Инна от Запорожие „Благодаря ви за всичко което правите за мен и децата ми, но най-много ви благодаря, че ме прегръщате, когато плача“

И наистина най-големият проблем на жените и децата, бежанци от Украйна, че са оставили своите любими хора в опасната родина и всеки ден може да им се случи нещо трагично , че са изгубили основата на живота си, не знаейки къде ще бъдат утре.

Колкото повече продължава войната, толкова повече тревожността, депресията завладяват техните души.

Проведеният лагер на Карандила за група от 18 жени и деца, избягали от войната е средство да им помогнем да се справят с тези състояния.  Терапията в планината е благотворна, защото връзката с природата създава умиротворение и покой. Въпреки, че украинските жени са горди и трудно показват чувствата си, нашият психолог Миглена Балдис успя по време на лагера да достигне до тях за да им помага. А работата на психолога с психичните травми ще продължи и след лагера.