100 котленски мотива показва виртуална изложба

Публикувано на: декември 14, 2020

С виртуална изложба продължава изпълнението на проекта „Котленски мотиви“. В нея са представени 100 мотива от котленски килими, разпределени в 10 големи пана. Стоте картини са изработени чрез техниката батик и акрилни бои от художничката Дора Куршумова. Eдин от стоте мотива е стилизираната от сръчните тъкачки от Котленско буква „К“, която в миналото, в продължение на близо два века, е била знак за отличното качество на котленските килими.

Основната цел на проекта „Котленски мотиви“ е създаването на експозиция от картини с вградени мотиви от котленски килими, за да се предаде и продължи традицията на уникалната килимарска школа в Котел. По проекта са предвидени поредица от виртуални и регионални изложби, в съчетание с лекция и мултимедия. По интерактивен начин проектът предлага нова визия на уникалното тъкачно изкуство, като се акцентира върху мотивите, символиката и колорита, характерни за котленската школа. Проектът

е насочен към ученици, музейни работници, читалищни дейци и почитатели на тъкачното изкуство. За по-малките участници в проекта са подготвени албуми с модели на котленски мотиви за оцветяване.

Днес килимарското изкуство продължава да вълнува художници и занаятчии. В района на Котел и Жеравна се произвеждат котленски килими, които се опитват да отговорят на съвременните предпочитания на клиентите, поради което са бедни на орнаментика, композиция и цветове. Проектът „Котленски мотиви“ съчетава знание, умения и опит, които да се предадат на младите и така да се запазят и продължат местните традиции. На местно ниво допринася за повишаване на уважението към практикуващите този занаят и привличане на потомците към изучаване на характерната техника.

 Проектът „Котленски мотиви“ е в рамките на програма „Творчески инициативи“ и се осъществява, благодарение на Национален фонд „Култура“.