Легенда за Карандилската вода

Публикувано на: май 16, 2020

Инициативата „Отгатни Сливен от миналото“ продължава. В публикации през месеца ще ви припомним легенди за лековитата вода на Карандила, публикувани в книгата „22 отговора на въпроса: „Защо Сливен?“ на Дора Куршумова.

Започваме с легендата за Карандилската вода.

КАРАНДИЛСКАТА ВОДА

Един ден в Божието царство решили да направят най-голямата чешма. Тъй като ангели и светии щели да пият вода от нея, поставили задачата на свети Петър – такава вода да потече от райската чешма, че който отпие, да не и се насити.

Трудна била задачата на главния ключар на рая, но какво да се прави – из цялата земя трябвало да потърси юрнек за най-сладката вода. Свети Петър знаел, че водата от една местност в българския Балкан – Карандила, е много хубава. Пратил ангели да вземат от прочутата вода, та по нея да измайсторят рецептата за райската чешма.

Престорили се ангелите на хора – мъже и жени, взели божии съдове и тръгнали да търсят прочутото място в Балкана. Намерили го, но се забавили, защото се смаяли от красотата на природата и цветовете на скалите. Водата опитали и не се наситили!

С мъка отлетели в посока за рая, но такава била волята на свети Петър. Разказали му всичко.

Може би ангелите са успели да нагласят вкуса на райската вода, а може и да не са – кой знае, намеса на светии и ангели има в тази работа! Дали са сложили от песъчинките на Сините камъни, от листата на вековните дървета или са прибавили от кристалния планински въздух в рецептата?

Никой не знае, но ако са успели – да им е сладко!  

Инициативата „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.