Приключи проектът „Хубостта на българката“

Публикувано на: юли 5, 2016

 

Приключи проектът на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ „Хубостта на българката“. Той бе одобрен и финансиран от общински фонд „Култура“ през 2015 година и бе реализиран от октомври до юни тази година.

В основата на проекта бе специален комплект за оцветяване с контурни рисунки и 24 цветни картички, на които са изобразени носии от Сливенския край. Проектът обхвана няколко сливенски училища и 12 детски градини. В арт-работилниците по оцветяване се включиха над 700 деца от 1 до 4 клас и повече от 500 деца на възраст между 5 и 7 години.

По време на арт-работилниците децата не само оцветяваха контурните рисунки на носии, но и научиха любопитни неща за народното облекло и различните обичаи в региона, тъй като на гърба на всяка картичка с носия има текст с интересна и полезна информация. След всяка работилница в училищата и детските градини, бяха организирани изложби с готовите творби в галерия „Седем“, Дома на Европа, Котел и Жеравна.

Автор на комплекта за оцветяване е Йордана Коева. Тя бе и част от журито, оценявало оцветените рисунки. „В комплекта има 24 носии, характерни за Сливенския край. Освен български, има и каракачанска носия. Комплектът обхваща облеклото на българката във всички етапи от живота й – има моминска носия, лазарска носия, ежедневно облекло, сватбена носия, празнична носия, невестинска носия и др. Самият комплект за оцветяване бе направен въз основа на издадената по-рано книга „Сръчността на българката“, която също съдържаше 24 носии от нашия край. Комплектът е предназначен предимно за деца от 1 до 4 клас, защото сложността на контурните рисунки изисква по-висока двигателна култура.

Но решихме да включим в проекта и деца от горните групи в детските градини, защото искахме да се запознаят от малки с традиционните български ценности. По време на работилниците видяхме страхотен ентусиазъм и вълнение у децата, бяха впечатлени от красотата на носиите, непрекъснато говореха за тях. Мисля, че успяхме да провокираме интереса им към традиционното облекло“.