Благотворителни събития организирани от Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“

Публикувано на: април 26, 2024

Изпълненията на инициативите на хората от Сливенска община от конкурса на фондацията „Осъзнай своята сила“.

За финансовото осигуряване на проектите, освен финансирането от 18 300 лв. осигурено от Глобалния фонд на обществените организации (GFCF), бе необходимо набиране на допълнителни средства.

Затова фондацията организира благотворително събитие в края на месец март. Благодарение на дарението от английската фондация „The Frederick Mulder Foundation“ участниците бяха добре нахранени и им беше осигурена прекрасна обстановка за да развържат своите кесии. Събраната сума от 5 785лв. е достатъчна да покрие необходимите средства за изпълнение на всички кандидатствали.

Така набраният фонд от 24 035 лв. отива директно към местните общности. А това е на практика реализиране на най-важната черта на световното движение #ShiftThePower – парите на донорите директно към хората.

Подкрепата за хората участвали в конкурса продължи и със благотворителното фолклорно събитие на 24-ти април. Във вчерашното фолклорно събитие, проведено в комплекс „Дева“ с модератор  Дора Куршумова участваха 4 читалищни състава.  Целта на събитието е събиране на средства за подпомагане дейността и условията за репетиции и изява на съставите. Всеки от тях беше определил кауза:

Народно читалище „Христо Ботев 1936“ – с. Бяла, общ. Сливен за носии на детския танцов състав,

НЧ „ Дружба 1993“ за цървули,

НЧ „Слънце -1928“ с. Гавраилово за обзавеждане на салона за репетиции,

НЧ „ Пробуда-1938“ с. Панаретовци за нов ламинат и огледала на залата за репетиции.

Част от Средствата бяха набрани чрез благотворителен базар, продължение на „Вкусното пътешествие в Сливенско“. Няколко вида сладки и солени баници, козунаци и курабии, сочна баклава и други вкусотии бяха разграбени за броени минути. Освен веселата томбола, която събра значителна сума за каузите на читалищата имаше интересни танцови изненади, поднесени от майстори танцьори.

Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“, освен с организирането на събитието, подпомогна и финансово с разходите за кетъринг, както и с дарения на техни издания за кулинарното наследство на Сливенския край за базара.

Съставите изпълниха местни хора и показаха как се пази танцовото фолклорно богатство на селата от сливенския регион и как се приобщават към тази дейност младите хора.

Общо събраната сума е 2 150 лв., от които за Панаретовци 779 лв., за Гавраилово 591 лв., за Дружба 520 лв. и за Бяла 260 лв.

Това събитие е нагледен пример, как местните общности могат сами да финансират свои малки проекти.