100 ДНИ КАМПАНИЯ – ЗА ДАРЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА ЕДНО МЯСТО В СЪРЦЕТО – ПАРАКЛИСА „СВЕТИ МИНА“ В ГРАДЪТ НА СТОТЕ ВОЙВОДИ – СЛИВЕН

Публикувано на: април 21, 2014

 

 

100 дневната кампанията „Място в сърцето“ за даряване на средства за ремонт на избрано любимо място параклиса „Св. Мина“ в гр. Сливен, кв. Ново село стартира официално с благотворителен великденски концерт организиран от Обществен дарителски фонд Сливен. Събитието се проведе в залата на НЧ „Х. Димитър – 1937″, и бе част от станалото традиционно надпяване „Златен Сливен“.

В организирането и провеждането на концерта взеха участие читалищата НЧ „Дружба-1993″; НЧ „Хр. Ботев – 1897″; НЧ „Х. Димитър – 1937″; НЧ „Ангел Димитров – 1937″; НЧ „Единство – 1939″ ; НЧ „Отец Паисий – 1936″ кв . „Речица“ .

ИСТОРИЯ НА КАМПАНИЯ
Кампанията за събиране на средства за параклиса „Свети Мина“ е част от организираната от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ национална кампания „Място в сърцето“ чрез която ще се събират средства за 12 обекта в 12 града на България. За Сливен това бе именно параклиса „Св. Мина“, гр. Сливен, кв. Ново село. Той събра 304 гласа. Останалите два обекта бяха паметника на Симеон Табаков на бул. Панайот Хитов, събрал 180 гласа и стария дъб в кв.Речица с 59 гласа. Кампанията е разделена на пет етапа.
През първия етап протече информационна кампания (01.10. – 30.11. 2013 г.) В рамките на два месеца национална информационна кампания информира за инициативата.
Във втори етап чрез изпращане на предложенията и качването има на сайта на кампанията (01.12.2013 г. – 30.01.2014 г.) бяха предложени обектите които да участват в кампанията за всеки от 12 те града. По време на третия етап се проведе гласуване за избраните проекти(предложените), като първо чрез 27 членно жури, състоящо се от представители на общините и обществени фондации в отделните градове(01.02. – 07. 02.2014 г.) се избраха по три проекта за всеки град. След което се проведе гласуване – публика (07.02. – 03.03.) В него трите избрани предложения за всеки град се предложиха за гласуване на сайта на кампанията. Проектът събрал най-много гласове се включи в четвърти етап за набирането на средства, чрез даряване (04.03. – 30.07.2014 г.). Този етап стартира след определяне на конкретна сума необходима за избрания обект, и ще продължи пет месеца до 31 юли 2014 г. В последния пети етап ще следва реализиране на проектите в периода 01.08. – 30.11.2014 г.
Партньори на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в национална кампания „Място в сърцето“ за град Сливен са Обществен дарителски фонд Сливен и Община Сливен.
Кампанията „Място в сърцето“ представлява модел чрез който се цели да се покаже един нов начин за предлагане, избиране и събиране на средства за подобряване състоянието на любимо място сборна точка на културния и социален живот в любимия ни град. Мястото за срещи и разговори, място напомнящо исторически събития важни за самочувствието на местната общност.

НЕОБХОДИМИ СРЕДСТВА
Комисия от експерти уточни че са необходими 15 000 лева за ремонта на сградата, двора и подобряване състоянието на стенописите на параклиса „Св. Мина“, гр. Сливен, кв. Ново село. Кампанията за набирането им ще продължи до 31 юли 2014 г..
Средствата ще бъдат изразходвани за:

– ремонт на покривната конструкция и вътрешната част на сградата;

– консервация и реставрация на стенописи и олтар;
– реставрация на икона на“Св. Мина“;
– ремонт на входна врата, алеи, ограда и поставяне на обозначителна табела.

КАК ДА СЕ НАПРАВИ ДАРЕНИЕ
Дарението може да бъде направено чрез смс, онлайн, по-банков път или в специално поставените за кутии в параклиса и църквата „Света София“, както и в офиса на Обществен дарителски фонд Сливен в град Сливен на ул. Славянска №3, ет.4. Очаква се да се поставят кутии за дарения със знака на кампанията, и на други места в град Сливен.
Начините на дарения са подробно описани в сайта на кампанията: http://www.myastovsarceto.bg/donates.php?id=344

– Дари чрез DMS номер
Изпратете дарителски SMS „DMS MYASTO SLIVEN“ на 17 777
Таксуването на 1 sms към Единен дарителски номер 17 777 е както следва: За абонати по договор с Mtel, GLOBUL, VIVACOM цената на 1 sms е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.
– Дари чрез ePay
– Дари чрез PayPal
– Дари чрез дебитна или кредитна карта

– Можете да дарите индивидуално или групово по банкова сметка:
Банкова сметка в BGN: BG61FINV 9150 1215254507
BIC: FINVBGSF
Първа инвестиционна банка АД
Основание: Място в сърцето – параклис Свети Мина, Сливен
Дарител: име на физическото лице или организация

– Чрез участие в предстоящите организирани събития от Обществен дарителски фонд Сливен – концерти, театрални постановки, изложби, благотворителни търгове и други.
Кампанията за набиране на средства за параклиса „Свети Мина“ стартира със събрани 400 лева от от които – 100 лева дарени от ръководството на Обществен дарителски фонд Сливен, и 300 лева събрани от читалищата участвали в благотворителния великденски концерт „Златен Сливен 2014″.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО КАМПАНИЯТА

Информация за националната кампания „Място в сърцето“ може да намерите в:

– Сайта на кампанията http://myastovsarceto.bg
– Офиса на Обществен дарителски фонд Сливен – гр. Сливен 8800, ул. Славянска №3, ет. 4, тел. 044 / 411 832, ел. поща: odf.sliven@gmail.com