Откриване на изложбата „Котленски мотиви“ в Исторически музей – Котел

Публикувано на: май 20, 2021

На 18 май, Международния ден на музеите, в Исторически музей – Котел бе открита изложбата на Дора Куршумова „Котленски мотиви“. На официалното откриване присъстваха и Председателят на Общинския съвет в Котел – Христина Чолакова, заместник кмета Шериф Куванджъ, председателят на кооперация „Котленски край“ – Анка Точева, както и разбира се, авторката – Дора Куршумова.

На 10 пана са представени повече от 100 мотива от котленски килими – едно свидетелство за постиженията на самобитната килимарска школа. Това тъкаческо изкуство представено от друг ъгъл – с акрилни бои и художествени техники показва многообразието на орнаментите и майсторлъка на килимарките. Специално място е отделено на стилизираната буква „К“, която в миналото, в продължение на близо два века е била знак за отличното качество на котленските килими.

Идейният проект на авторката включва поредица от виртуални и регионални изложби, съчетани с лекции и мултимедия, за да се продължи популяризирането на традицията  на Котленската килимарска школа, както и създаването на експозиция от картини с котленски мотиви. По този различен, интерактивен начин, проектът предлага нова визия на тъкачното изкуство с акцент върху орнаментиката, символиката и характерните за котленските килими цветове. Проектът е насочен към ученици, музейни работници, читалищни дейци, и почитатели на това изкуство за изучаване на характерната техника, за запазване и продължаване на местните традиции.

Преди изложбата Дора Куршумова се срещна и с четвъртокласници от СОУ „Георги Стойков Раковски“ в град Котел, с които успя да си поговори за буквата“К“, с която в началото на 20 век са отбелязвали котленският килим. Учениците слушаха и приказка от нейните „Вълнени приказки“ и бяха очаровани.

„Исторически музей – Котел изказва специална благодарност на г-жа Дора Куршумова за благородния жест да подари тези прекрасни пана, за да бъдат съхранени на място, където килимарското изкуство все още пази дълбоките си корени и живи традиции!“, споделиха от ръководството на музея.

Представената изложба е част от инициативите по проект „Котленски мотиви“ на Дора Куршумова, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Стартира с експониране в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен. Гостува на Исторически музей – Котел до 2 юни,  а от 3 юни ще може да се разгледа в Художествената галерия в Жеравна.

Проектът „Котленски мотиви“ е в рамките на програма „Творчески инициативи“ и се осъществява, благодарение на Национален фонд „Култура“.