АНПТ с образователен концерт и в с.Крушаре

Публикувано на: май 4, 2018

 

Ансамбълът за народни песни и танци-Сливен изнесе на 3 май образователен концерт пред ученици от ОУ „Черноризец Храбър” и деца от ЦДГ „Минзухар” в село Крушаре. Това бе поредното събитие от съвместната дейност на АНПТ-Сливен и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”. Ансамбълът е посланик на Фонда в стремежа му да утвърди българското сред децата.

Малките зрители се насладиха на фолклорните ритми и танци, представени от музикантите и танцьорите на Ансамбъла, и бурно аплодираха изпълненията им. Децата получиха комплекти с народни носии за оцветяване „Хубостта на българката” и по този начин се включиха в творческата работилница „Багрите на Сливен”. Най-добрите малки художници ще получат като награда книжката с 24 носии от Сливенския край, придружена с послание от българския еврокомисар Мария Габриел.

Децата поздравиха своите гости от Ансамбъла с фолклорната програма „Празници в календара – традиции и обичаи на Гергьовден”. В нея участваха ученици от 1 клас, включени в група по интереси по проект „Твоят час”. Те представиха пролетни песни и стихотворения за България и бащиното огнище. Ученици от 2, 3 и 4 клас от ОУ „Черноризец Храбър” пък изпълниха обработени варианти на песните „Тръгнала е Дена” и „Седнало е Джоре”.

Кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи” е инициирана от фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен”. Тя е насочена към българските училища по света и е организирана по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г. Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в кампанията като финансира повторното отпечатване на издадената от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” книжка за оцветяване „Хубостта на българката – 24 носии от Сливенския край”. Книжката стигна до стотици българчета по света, а сливенските деца оцветяват народни носии в различни творчески работилници.