„Азбука на фантазията“ в ОУ „Д-р Иван Селимински“

Публикувано на: октомври 2, 2019


Инициативата „Азбука на фантазията“ се проведе на 2 октомври в двора на ОУ „Д-р Иван Селимински“. В нея се включиха децата от 4 а клас, с класен ръководител Бояна Петкова; от 4 б клас, с класен ръководител Руска Симеонова и от 4 в клас, с класен ръководител Даниела Кирова. Всички те имаха за задача да оцветят буквите, с които започват имената им, според своята фантазия.

Мястото, където бяха разположени стативите на малките художници, не бе случайно. Младите творци рисуваха пред фасадата на училището, върху която през лятото грейна стенопис-графитът „Азбука на въображението: Природни феномени“.

Автор на проекта за стенописа и изпълнител бе една от най-известните у нас стрийт-арт художнички Виктория Георгиева – Mouse. Средствата за него бяха събрани на благотворителен търг през ноември 2018 г. Там бяха продадени всички творби от Четвъртия пленер на виното, който се проведе миналото лято в ЕК „Хаджиданчови къщи” по инициатива на НДФ „13 века България” – ЕК „Хаджиданчови къщи” – Сливен, с подкрепата на винарска изба „Афузов” и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен. В пленера участваха творците Кирил Стоянов, Маргарита Дончева, Благовеста Желязкова, Крикор Папазян, Сияна Петрова, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Димитър Кавръков, Кунчо Кунчев, Йордана Куршумова, Антон Иванов, Димитър Михалев и Дора Куршумова. По-голямата част от събраната на търга сума бе използвана за стенопис-графита, а друга част бе пренасочена към друг арт-проект на художниците – цветните пейки с буквите С, Л, И, В, Е и Н в градската градина.

Четвъртокласниците с интерес и старание превърнаха белите листове с букви в прекрасни цветни картини. Те споделиха, че стенописът на фасадата на училището им е много красив и ги вдъхновява за нови творчески пориви.

Инициативата „Азбука на фантазията“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.