ОДФ отново гостува на фестивала в Котел

Публикувано на: юни 26, 2018

  

От 22 до 24 юни в Котел се проведе фестивалът „Етноси, багри и котленски килими“, а фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” за втори път гостува там с интересни творчески работилници. В различните майсторилници всеки желаещ можеше да оцвети сам котленски килим или народна носия, да създаде шевица-шедьовър върху хартия, да се включи в направата на най-дългото коланче, изтъкано на вертикален стан. Модератор на повечето от творческите работилници бе председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова.

Много деца от Варна, Габрово, София, Сливен, Бургас и, разбира се, Котел се включиха с интерес в оцветяването на носии, шевици и килими. Присъстващите имаха възможност и сами да украсят торбички с щампа – така както в Котел преди век са изработвали прочутите сини хаджийски престилки. За всички, които се справиха добре с творческите задачи, имаше награди.

Децата, които оцветяваха носии, участваха в кампанията на ОДФ-Сливен и ОБщина Сливен „Да съхраним българските традиции и обичаи”, посветена на българското европредседателство. В края на майсторилницата те получиха като награда книжката за оцветяване „Сръчността на българката”, в която има лично послание от българския еврокомисар Мария Габриел.