Беседа с първокласници в Музея на текстилната индустрия

Публикувано на: май 17, 2019

Интересна беседа с първокласници се проведе на 17 май в Националния музей на текстилната индустрия. Тя бе част от програмата на Творческа надпревара „Текстилното богаство на Сливенския край”, един от партньорите в която е НМТИ-Сливен. Гости на музея бяха децата от 1 „В” клас с класен ръководител Камелия Минчева, и децата от 1 „А” клас с класен ръководител Радост Енергиева, от СУ „Константин Константинов”.

Малчуганите се включиха в Творческата надпревара като оцветяваха в клас рисунки на шевици, котленски килими и др. Те се бяха запознали и с книгата „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”, а по време на беседата в музея се запознаха с нейния автор Дора Куршумова. Въпреки че са още в първи клас, децата знаеха какво е вретено, совалка, хурка и др. и с интерес изслушаха разказа на Дора Куршумова за уредите за предене и тъкане в миналото. Всички момичета докоснаха с пръст върха на вретеното и се убедиха, че то не е толкова страшно, както това от приказката за Спящата красавица.

Дора Куршумова подари на децата от двата класа книжките „Пътешествието на вълнената нишка”, „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми” и „Моята първа книжка с легендите на Сливен” с обещанието за още срещи и интересни беседи. Като подарък за домакините първокласниците бяха подготвили прекрасен рецитал с много стихове и песни.

Организатор на Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, а партньори са Фонд „13 века България“, Национален музей на текстилната индустрия и НЧ „Дружба-1993”. Творческата надпревара има за цел да припомни на децата славата на сливенската школа в текстилното производство, традиционните сливенски ръчни занаяти, текстилни техники и др. В програмата са включени много състезания, занимания за оцветяване на вадени престилки, шевици и котленски килими, изработване на килимчета от филц, черги от вълнени конци, коланчета и гайтани и др. В занимания с ментор децата се учат да правят шевици, бяла щампа върху синя торбичка, цветна щампа върху бяла кърпа, да тъкат върху керемида, да боядисват бяла вълна с естествени багрила и др.

Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е по Интерактивен музей по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.