„Безценна кутия за горди сливенци“ и в СУ „Йордан Йовков“

Публикувано на: октомври 23, 2020

Поредната „Безценна кутия за горди сливенци“ бе предадена на децата от 3 „б“ клас в СУ „Йордан Йовков“, с класен ръководител Бояна Данева. Инициативата на ОДФ-Сливен предизвика любопитството на третокласниците, а откритите книжни съкровища в кутията обещаха незабравими приключения. Децата получиха и материали, с които сами изработиха знаменца с герба на Сливен, във връзка с празника на града – Димитровден.

„Безценна кутия за горди сливенци“ съдържа книжки с над 120 легенди от Сливенския край и книжки с илюстрации за оцветяване, свързани с тях; книги за хайдушкото минало на Сливен, които представят живота на войводите и хайдутите, придружени с рисунки за оцветяване, които запознават децата със знамето на дружината, хайдушката клетва, облеклото и оръжията на хайдутите, и др. Друга книжка представя на малчуганите най-интересните знайни и незнайни тайни на емблематични сгради из Сливен. В кутиите има и книжки за оцветяване, свързани с маскарадната обредност на Сливенския край и с носиите от региона, както и комплект с кукерски маски, които децата могат да оцветят според въображението си. Сред интересните книжки в кутиите са и тези, които разказват „вълнени приказки“, посветени на старите сливенски текстилни занаяти.

„Безценна кутия за горди сливенци“ ще бъде полезна за всеки учител и ученик в началните класове. Богатата и разнообразна информация не само ще накара децата да се почувстват горди сливенци, но и ще им помогне да опознаят славното минало, традиции и обичаи на родния край.

Инициативата продължава. Всяко училище в Сливен ще получи по една „Безценна кутия за горди сливенци“.

Инициативата е по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.