„Безценна кутия за горди сливенци“ и в СУ „П.К.Яворов“

Публикувано на: октомври 22, 2020

Продължава инициативата на ОДФ-Сливен – „Безценна кутия за горди сливенци“. Още една от чудните кутии бе предадена на ученици от 2 „А“ клас на СУ „П.К. Яворов“-Сливен. Децата бяха истински развълнувани от съкровищата, които откриха вътре. Изненада за тях бяха материалите, с които сами си изработиха знаменца с герба на родния град по случай празника на Сливен – Димитровден. За наближаващия празник им разказа г-жа Петя Георгиева, ЗДУД в училището и редактор на преиздадените томове на „Опит за история на град Сливен“. Децата се забавляваха много, нетърпеливи за новите приключения, скрити в „Безценната кутия“.

По една такава прекрасна награда ще получи всяко училище в Сливен.

„Безценна кутия за горди сливенци“ съдържа книжки с над 120 легенди от Сливенския край и книжки с илюстрации за оцветяване, свързани с тях; книги за хайдушкото минало на Сливен, които представят живота на войводите и хайдутите, придружени с рисунки за оцветяване, които запознават децата със знамето на дружината, хайдушката клетва, облеклото и оръжията на хайдутите, и др. Друга книжка представя на малчуганите най-интересните знайни и незнайни тайни на емблематични сгради из Сливен. В кутиите има и книжки за оцветяване, свързани с маскарадната обредност на Сливенския край и с носиите от региона, както и комплект с кукерски маски, които децата могат да оцветят според въображението си. Сред интересните книжки в кутиите са и тези, които разказват „вълнени приказки“, посветени на старите сливенски текстилни занаяти.

„Безценна кутия за горди сливенци“ ще бъде полезна за всеки учител и ученик в началните класове. Богатата и разнообразна информация не само ще накара децата да се почувстват горди сливенци, но и ще им помогне да опознаят славното минало, традиции и обичаи на родния край.

Инициативата е по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.