Благодарим ви, сливенски винопроизводители!

Публикувано на: януари 31, 2018

Благотворителните събития, организирани от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, са помогнали за реализацията на не една и две важни каузи, чиято цел е била да направят живота на децата или гражданите по-добър и по-хубав. В много от благотворителните събития на Фонда винаги се включват и сливенски винопроизводители. Благодарение на това, вече са факт добрите резултати от съвместни инициативи в подкрепа на Помощно училище „Д-р Власаки Шуманов”, отделението по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, бъдещата изложбена зала в НХГ „Димитър Добрович”, района около църквата в местността „Свети Георги”. С помощта на сливенските винопроизводители в най-скоро време ще стане факт и уникалният „Пътеводител на виното в Сливенския край”.

Сред най-големите приятели на фондацията е винарска изба „Афузови”. Съвместната работа между избата и Фонда започна преди 3 години с провеждането на Първия пленер на виното, подкрепен и от НДФ „13 века България”. Тогава художници сътвориха уникални картини с вино от винарска изба „Афузови”. За Втория пленер на виното избата осигури дървени кутии за вино и бъчви, които художници превърнаха в истински шедьоври на изкуството. По време на пленера през 2016 година собственикът на избата Минчо Афузов направи и жест към творците: той им представи голямата винарна в село Калояново и им показа целия технологичен процес за производство на вино. Третият пленер на виното, който се проведе през лятото на 2017 година, бе още по-интересен, иновативен и цветен. По време на пленера художниците изработиха уникални дървени пластики от дъски, стойки за винени бутилки, рисуваха върху бутилки, дъна и дъски от бъчви. Третият пленер се запомни и с благотворителната си мисия: творците единодушно решиха да дарят творбите си за участие в благотворителен търг, чиято цел бе да събере средства за купуване на окачваща система в бъдещата изложбена зала на НХГ „Димитър Добрович” в Сливен. Винарска изба „Афузови” осигури нужните материали за трите пленера и участва като дарител във всяко благотворително мероприятие, организирано от Фонда.

Сред активните благодеятели е и Винарска изба „Домейн Бойар”, която също се включи в няколко инициативи, организирани от фондацията. В края на 2016 година в представителния магазин на винарската изба в центъра на Сливен се проведоха благотворителни акции за декупаж върху бутилки за вино. Украсените бутилки бяха напълнени с ароматното вино на „Домейн Бойар” и участваха в благотворителен базар, който събра средства за оборудването на кабинет по кинезитерапия в Помощно училище „Д-р Власаки Шуманов”. През декември 2017 година се проведе и благотворителен търг в подкрепа на отделението по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Търгът имаше за цел да събере пари за купуването на два апарата за нуждите на отделението. В благотворителния търг, освен картини, бяха продадени и доста три- и петлитрови бутилки, пълни с виното на „Домейн Бойар” и изрисувани от художниците Веселин Дамянов-Вес, Пеньо Иванов и Антон Кънчев. Рисувани бутилки и бутилки с лика на Свети Георги, пълни с ароматното вино на „Домейн Бойар”, бяха изкупени и по време на благотворителния търг, проведен в началото на декември миналата година, чиято цел бе събирането на средства за благоустрояване на района около църквата в местността „Свети Георги”.

Десет винарски изби от региона се включват в инициативата на Фонда за издаването на „Пътеводител на виното в Сливенския край”, който ще стане факт в най-скоро време. Уникалното издание ще съдържа информация за местата, свързани с винения туризъм в Сливенския край, ще бъдат представени най-добрите винопроизводители в региона: „Афузов”, „Домейн Бойар Интернешънъл”, „Едоардо Миролио”, „Ейнджълс Естейт”, „Ел вино-2015”, „Марвин”, „Росиди”, „Тера Винис”, „Шато Ботево” и „Шато Ветровитите хълмове“ /Windy Hills/.

Екипът на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” честити на сливенските винопроизводители празника Трифон Зарезан с пожелания за нови успехи в работата и нови хоризонти за покоряване! Пожелаваме и още много съвместни инициативи с Фонда в името на доброто!