Благотворителен търг събра средства за Художествената гимназия

Публикувано на: септември 29, 2017

Благотворителен търг в подкрепа на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”-Сливен се проведе снощи в комплекс „Сикрет гардън”. Организатори на събитието бяха фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, фондация „13 века България” и винарска изба „Афузов”. Целта на търга бе набирането на средства в размер на 3410 лв. за купуване на окачваща система за изложбената зала в Художествената гимназия.

Идеята за благотворителната инициатива възникна по време на Третия пленер на виното, който се проведе през лятото в комплекс „Хаджиданчови къщи”. В пленера участваха творците Кунчо Кунчев, Димитър Михалев, Антон Кънчев, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Йордана Кунчева, Димитър Кавръков, Петър Кайраков, Дора Куршумова и Сияна Караджова, които рисуваха върху големи и малки бутилки за вино, дъна и дъски от стари бъчви. Всички участници в пленера по един или друг начин са свързани с Художествената гимназия и единодушно решиха да дарят творбите си за благотворителен търг, който да събере средства за купуване на окачваща система за бъдещата изложбена зала в училището.

По време на търга Антон Кънчев, който бе един от организаторите, припомни историята на пленера. „Всичко започна през 2015 година. Идеята за пленер на виното бе щура, бе предизвикателство за всички нас. Първата година рисувахме с вино. Втората година направихме доста интересни неща върху бъчви, платна и кутии за вино. Третият пленер се проведе това лято и с колегите спонтанно решихме да направим нещо добро за нашето училище. Решихме да дарим безвъзмездно творбите си за благотворителен търг и да помогнем на младите художници да имат хубава изложбена зала. Помня, че когато ние бяхме ученици, нареждахме творбите си по земята, а преподавателите минаваха покрай тях и казваха коя е добра и коя не”.

Йордана Кунчева, участник в пленера и преподавател в гимназията, благодари от името на директора Александър Дойчинов за жеста на бившите ученици към училището им. „Гимназията е едно семейство, пръснато из страната и по света, което винаги е готово да се събере при нужда. Изложбената зала все още не е достроена и мисията ни е да я завършим. Целта ни е да създадем нов дом на изкуството”.

Минчо Афузов, който вече трета година е основен спонсор на пленера, сподели, че всяка творба от първите пленери има свое място във винарската изба. „Тази година ми допадна идеята да помогнем на учениците да имат свое местенце, на което да показват творбите си. Смятам, че всички заедно ще успеем да реализираме тази идея”, каза той.

Председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова, която е и участник в пленерите, сподели, че фондацията винаги е покровителствала организацията на тези събития. „Организирахме изложби с творбите, а сега с удоволствие се включихме в каузата за Националната художествена гимназия. Сливен е град на много художници и люлка за новите попълнения творци от цяла България. Учениците от гимназията заслужават да имат пространство, в което спокойно да излагат творбите си”.

Водещ на благотворителния търг бе Наско Димитров. По време на събитието той прочете поздравителен адрес от директора на ДАНС-Сливен Николай Чиликов. Стана ясно, че ДАНС-Сливен се включва в търга чрез откупката на две рисувани бутилки с вино, а три фирми и една организация даряват общо 1300 лв. за каузата. По време на търга бяха продадени всички творби от Третия пленер на виното: изрисувани дъна и дъски от бъчви, дървена пластика от дъски, стойки за вино, малки и големи бутилки с вино. Всички предмети бяха откупени на цени, в пъти по-високи от първоначално обявените. По време на събитието всеки присъстващ можеше да се включи и в благотворителната разпродажба на вина от серията „Кор Кароли” на винарска изба „Афузов”. Проведе се и томбола, а късметлиите получиха бутилки с вино и картини на учениците от Художествената гимназия. За доброто настроение на гостите се погрижи китаристът Найден Дойнов.

Благотворителният търг събра 5533 лв. и средствата за купуването на окачваща система за изложбената зала бяха осигурени. Останалите пари ще бъдат дарени за купуването на система за осветление, от която новият дом на младите художници също има нужда.

Събитието бе част от основната програма за септември на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.