Благотворително парти събра средства за творците от ПГТО „Добри Желязков”

Публикувано на: март 15, 2018

Хора със щедри сърца се забавляваха по нестандартен начин в кафе „Номад” на 14 март вечерта. Поводът бе благотворителният базар с творби, създадени от осем ученика на гимназията по проект „Подадена ръка” на фондация „Добродетел”.

Йордана Кунчева, която е ментор по проекта, сподели радостта си от резултатите, постигнати от осемте ученика на ПГТО. Тя разказа как чрез проведените творчески работилници заедно са очертали пътя, по който трябва да тръгнат, за да сбъднат мечтите си. А мечтите на повечето от младежите са да се утвърдят като модни дизайнери. Ето какво споделиха някои от тях: Асен Асенов /16 г./ мечтае да се реализира в сферата на модния дизайн като автор на бутикови облекла. Надка Иванова /16 г./ мечтае за кариера в областта на модата. Нелина Тодорова /16 г./ вижда бъдещето си в областта на модата, съчетана с грим и козметика. Таня Митева /16 г./ мечтае да се нареди сред водещите имена в сферата на модата, след като заложи на внимание в детайлите и артистичен почерк във всяко създадено от нея облекло. 17-годишната Юрка Данчева, вдъхновена от обучението си в гимназията, иска да продължи професионалното си развитие като дизайнер на облекла.

Директорът на гимназията Даниела Караманова разказа за успехите, постигнати от нейните възпитаници, и за признанията, които те са получили на модни форуми у нас и в чужбина.

Най-забавна се оказа благотворителната томбола, която също беше подчинена на темата на партито – „Мечти за пътешествия“. За да получи наградата си, спечелилият трябваше да изиграе танц, характерен за дадена страна. С много смях и забавление късметлиите пренасяха публиката в Турция, Гърция, Испания… и дори Бразилия. Онези, които не можеха да „хванат” стъпките на даден танц, трябваше да изпеят нещо. Така се оказа, че известният сливенски архитект Станимир Стамов пее превъзходно „Македонско девойче“, а водещата на събитието Дора Куршумова – народната песен „Залюбила малка мома“.

Докато се забавляваха, благодеятелите, присъстващи на партито, събраха първата част от сумата за закупуване на материали за бъдещите творчески работилници. Със средствата ще бъдат купени разноцветни бои за коприна, рамки, контури, шифон и сатен, текстилни бои. Събраната до момента сума е над 1000 лв.

На 16 март в НЧ „Хаджи Димитър” ще се проведе втората част на благотворителния базар на творбите на бъдещите дизайнери, която ще премине под формата на пролетно етно-надиграване.

Проектът „Подадена ръка” е съвместен проект на фондация „Добродетел” и Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков” – Сливен. Този проект създаде връзка между професионалното обучение в областта на модния дизайн и текстилното производство и гостуващите ателиета, развиващи ученията на децата в сферата на художествения текстил. В рамките на проекта бяха изработени предмети – произведения на изкуството, в които талантът на учениците, професионализмът на преподавателите и интересът към нови знания и умения се съчетаха в името на красотата и модата.

Проектът стана възможен, благодарение на помощта на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” чрез Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен”, и фондация „Работилница за граждански инициативи”, по Програмата за развитие на обществените фондации в България, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.