Благотворително парти в подкрепа на Защитено жилище 2 в Сливен

Публикувано на: август 2, 2017

Благотворително парти в подкрепа на Защитено жилище 2 в кв. „Клуцохор” се проведе на 31 юли в парк-хотел „Централ” в Сливен. Събитието бе организирано от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” с финансовата подкрепа на Глобален фонд за обществени фондации, които са партньори в реализацията на добри каузи и проекти. Целта на благотворителното събитие бе да се съберат 1500 лв. за купуването на тента, люлка със сенник, маси и пейки, с които да бъде оборудван вътрешният двор за социалното заведение.

На партито присъстваха и част от младежите, които живеят в Защитеното жилище. Ръководителят на дома Маринела Николова сподели пред присъстващите, че в Защитеното жилище живеят 10 младежи, изведени преди време от дома в Кермен. „Мисията е възможна. Разбрахме, че това е начинът да се интегрират тези младежи, каза Николова. Екипът ни е много добър, разполагаме със социални работници и трудотерапевти. Нашата мисия е да правим тези деца щастливи и мисля, че успяваме. В нашия дом винаги ухае на вкусна храна, винаги се чува музика. Благодарим ви за жеста спрямо нас, и за желанието ви да направите двора на дома ни още по-красив и уютен”. Две момичета от Защитеното жилище – Руска и Радка, поздравиха гостите на партито с песен на Тони Димитрова.

Благотворителното парти на ОДФ този път бе под надслов „Да се върнем години назад с помощта на Машината на времето”. Затова и повечето от гостите бяха спазили дрескода и бяха облечени в дрехи, които са били на мода преди години. В залата имаше дори чавдарчета и пионерчета. Водещите на събитието Мартина и Василена припомниха на гостите най-забележителните факти и събития за всяко десетилетие от днешни дни до 60-те години. За музиката, създадена през всяко едно от тези десетилетия, се погрижи известният сливенски дисководещ Борис Беленски.

В благотворителния базар бяха подредени красиви копринени картини, бутилки с вино, украсени с контури, дървени купи с декупаж, специални вина, ръчно рисувани стъклени чинии, албуми с народни носии „Сръчността на българката”, книги, издадени с помощта на ОДФ и др. Доста от предложените предмети бяха откупени от гостите. Няколко картини откупи случайно преминаващ през залата италиански гост на хотела.

Всеки присъстващ на партито получи специален подарък: стъклено шишенце, в което имаше дълъг свитък с въпроси от Машината на времето, свързани с миналото. Като: „Спомняш ли си видеокасетите под наем?”, „Имаш ли спомен за веселите ученически бригади?”, „Гледал ли си индианските филми с Гойко Митич?” и стотици подобни въпроси.

По време на благотворителното парти се проведе и томбола с награди. Най-големите късметлии получиха срещу билетчето си от 2 лв. предмети от миналото като локум, крем „Дунавски вълни”, плетени чорапи, желирани мечета, лимонови резанки, четка за бръснене и крем „Каро”, слънчоглед във фунийка, бонбони „Кръц-кръц”, „Теменужка” и „Черноморец”, крем „Здраве” и др. Късметлиите, които спечелиха награди от билетчетата си по 5 лв., си тръгнаха с шалове от рисувана коприна, парфюми, екскурзии до Одрин, курсове по различни езици или компютърна грамотност и др.

Партито завърши с дискотека и няколко народни хора, на които се хванаха и младежите от Защитеното жилище.

Целта на благотворителното събитие бе постигната – нужните средства бяха събрани от продажбата на куверти, от билети за томболата и от благотворителния базар. „С тези средства ще бъде купено нужното оборудване за вътрешния дом на Защитеното жилище, каза в края на партито председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова. Разговаряхме с управителя на фирма „In house”, още утре всички неща ще бъдат в дома. Била съм в Защитеното жилище – тези деца си готвят сами, чистят си сами, всичко е в идеален ред, навън сами си отглеждат зеленчуци и подправки, правят си зимнина. Те са едно идеално семейство. Благодаря на всички, които се включиха в нашето парти. Сигурна съм, че можем да направим заедно още много прекрасни неща”.