Близо 100 деца се включиха в беседи за здравословното хранене

Публикувано на: април 25, 2018

  

Беседи за здравословното хранене се проведоха на 24 април в две детски градини в Сливен. Лекторът Антон Дойчев от сдружение „Ян Син” гостува на група „Звънчета” и група „Мики Маус” в ЦДГ „Мак”, и на група „Любознайко” в ЦДГ „Божур”.

По време на беседите децата споделиха кои са любимите им храни и признаха, че голяма част от тези храни са вредни. Малчуганите казаха, че обичат да хапват кроасани, солети, царевични пръчици, вафли, шоколад, чипс. Децата знаеха, че точно тези храни са вредни за здравето, но ги консумират често, защото са много вкусни. Те се съгласиха с лектора, че могат да си позволят такава храна най-много веднъж седмично и то в малко количество, а трябва да наблягат на консумацията на пресни плодове и зеленчуци и разнообразна здравословна храна.

Сред другите теми, обсъдени по време на беседите, бе чистотата на ръцете. Децата споделиха, че трябва да мият ръцете си винаги преди хранене и игра навън, защото по тях има микроби, които могат да ги разболеят, ако попаднат в тялото. Друга тема бе развалените детски зъбки. Доста от малчуганите признаха, че вече имат пломби в устата си. По време на лекцията те научиха, че пломбите се появяват заради лоша устна хигиена и прекалена употреба на вредна храна и газирани напитки, и че всяко дете трябва да мие зъбките си задължително сутрин и вечер – за красота и за здраве.

След беседите доста от децата попитаха лектора дали техните любими храни са полезни, дали трябва да спортуват, за да са здрави и др. Антон Дойчев проведе и няколко ролеви игри. Във всички групи бяха раздадени черно-бели картинки за оцветяване, за рисуване, ребуси, свързани със здравословното хранене, и др.

Проектът „Децата – грамотни купувачи на храна” на сдружение „Ян Син” е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, организиран от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Целта на проекта е да създаде у децата култура за здравословно хранене и правилен избор на храна. Целевата му група са деца на възраст 6-10 години, от детски градини и начални класове. Проектът включва лекции за здравословното хранене, ролеви игри, провеждане на викторини с интересни ребуси и кръстословици, рисунки и др., както и брошури за родителите, в които да има информация за здравословното хранене. В края на проекта ще бъде издаден сборник с данни за полезната и вредна храна.