Богата програма в първия ден на Фестивала на винарите

Публикувано на: април 13, 2018

  

Първият фестивал на винарите започна вчера в зала „Сливен”. На откриването присъства кметът Стефан Радев, заместниците му Пепа Чиликова и Стоян Марков, председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова и др. Във фоайето на втория етаж на залата бе представена продукцията на осем винарски изби от региона.

Следобед в зала „Май” бе представено двуезичното издание „Пътят на виното в Сливенския край”, което представя продукцията на различни сливенски винопроизводители. Книгата има за цел да представи Сливен като района с най-хубаво грозде и най-качествено вино у нас. Изданието съдържа исторически материал за траките и виното, кратки интересни истории за тракийското вино, материал за античните съдове за вино, и др. Рисунките на тракийски съкровища по страниците са дело на художника Петър Кайраков. „В книгата се опитахме да сплотим сливенските винопроизводители в името на общото благо на сливенското вино, каза Дора Куршумова при представянето на изданието. Този пътеводител ще бъде предоставен на музеите и галериите в областта, ще участва и в туристическата борса във Велико Търново”.

По-късно през деня в зала „Май” се проведе дискусия относно създаването на Асоциация на винопроизводителите в регион Сливен. Лекторът Ивана Мурджева разясни подробно вариантите за сдружаване между винопроизводителите, за общо маркетиране на продуктите, които произвеждат, за различните програми, по които могат да получат подкрепа за дейността си и др. Винарите си дадоха едноседмичен срок, в който да помислят върху създаването на своя Асоциация.

Вечерта във фоайето на първия етаж на зала „Сливен” бе отркита изложбата „Вино и още нещо”, която включва творби на сливенските художници Кунчо Кунчева, Йордана Кунчева, Петър Кайраков, Антон Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Димитър Кавръков, Пеньо Иванов и Дора Куршумова. Освен красиви маслени картини, изложбата представя и творби, рисувани с вино, както и оригинални стойки за вино, изрисувани 3- и 5-литрови бутилки с вино, картини върху дъна и дъски от бъчви и др.

През целия ден всеки посетител имаше възможност да дегустира предоставените от винарските изби вина.

Фестивалът на винарите Сливен 2018 е организиран от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Община Сливен.