Богородична погача от „Харна пекарна“

Публикувано на: август 14, 2020

Вече повече от година една уютна пекарна привлича ценителите на хлебните изделия с качество и богат асортимент. Освен уханен хляб и разнообразни сладки и солени закуски, пици, десерти, и др., там можете да поръчате традиционни погачи и пити за всякакъв повод и празник.

 Ваня Димова е съсобственик и управител на „Харна пекарна Сливен“. Посреща екипа ни с прекрасна Богородична погача, излязла изпод ръцете на майстор Ваня. Сръчната жена е вплела в тестото мотиви, публикувани в книжката „Обредните хлябове от Сливенския край“ на Дора Куршумова. Ваня Димова се включва в мисията на ОДФ-Сливен „Пазители на занаятите“, за да ни разкаже за хляба и неговата сила.

– Г-жо Димова, как се появи „Харна пекарна Сливен“?

 – Аз съм родом от Бургас, но от няколко години живея в Сливен. „Харна пекарна“ е създадена в Бургас, там има верига от 4 такива пекарни. От няколко години се опитвам да намеря нещо, с което да се занимавам и което да ми носи удовлетворение, да има някакъв смисъл и за мен, и за околните. Преди 3 години се свързах със собственика на „Харна пекарна“ в Бургас Ангел Михалев, тъй като проявих интерес към някаква форма на франчайз. Отне близо година да организираме нещата, да намерим подходящо помещение в Сливен, да събера екип, да минем всички обучения, и на 22 юли 2019 година отворихме врати.

– Защо се докоснахте точно до хляба?

 – Защото хлябът е нещо изконно, нещо вечно, нещо истинско, което винаги свързваме с положителни емоции. Винаги, когато кажеш на някого „хляб“, „погача“, „питка“, у него възниква едно топло чувство за нещо любимо, за нещо, свързано с живота му. И не на последно място – защото за мен да нахраниш някого е едно от най-истинските неща.

– Разкажете ни повече за Богородичната погача, с която ни посрещнахте.

 – В момента в екипа на „Харна пекарна Сливен“ работят 3 майсторки, две от които са от града, а третата е от Габровския край, но от години живее тук. Трите са изключително добри майсторки и винаги създават уникални неща. Има огромно значение кой те е учил да създаваш хляб, какво си видял, докато се учиш, в какъв контакт влизат ръцете ти с тестото. Тази Богородична пита е направена от едната ни майсторка – Ваня, и включва мотиви, които са от книжката на Дора Куршумова за обредните хлябове от региона.

 Преди време започнах да популяризирам на нашата фейсбук-страница празнични погачи за различни поводи. Получаваме поръчки и оттам, но в повечето случаи са по препоръка от уста на уста. Т.е., хората са били на кръщене, сватба, рожден ден, опитали са нашите погачи и пити и са ни потърсили и за техния празник. По-голямата част от асортимента ни е фиксиран, трябва да спазваме определени рамки, тъй като сме франчайз. Но в последно време започваме да работим в насока, в която нещата са по-креативни, клиентът има думата да си избира и поръчва, каквото той желае.

 „Харна пекарна Сливен“ се намира на пл. „Васил Левски“, срещу южния вход на ОУ „Д-р Иван Селимински“. Работи от понеделник до събота включително. Повече информация може да се намери на фейсбук-страницата: Харна пекарна Сливен.

Мисия „Пазители на занаятите“ е по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.