Да извървиш Слънчевата алея…

Публикувано на: май 28, 2017

Да извървиш Слънчевата алея…

В събота вечер една младежка театрална постановка успя да препълни зала „Зора“ и да предизвика истински фурор от емоции сред многобройната публика. Постановката бе „Слънчева алея“, на румънския автор Габриел Пинтилей. Постановката бе на актрисата Вяра Начева, а в спектакъла участваха младите актьори Мартина Георгиева, Станислав Цветков, Лазар Лазаров, Йоана Баджева, Иван Джангозов, Мариела Станева, Ева Джевизова, Ирина Димитрова и Диметра Кръстева. Неформалната група младежи репетира под ръководството на Вяра Начева.

„На един фестивал в Пазарджик ни беше представен сборник със съвременни румънски пиеси, сподели Вяра Начева. По-големите театрали от нашата трупа бяха впечатлени от пиесите, спряха се на една от тях, намериха си още актьори, които да участват в нея, и защитиха проект към Младежка банка-Сливен. Пиесата е наистина много силна, автор е Габриел Пинтилей, а преводач на български е Лора Ненковска. В събота поставихме „Слънчева алея“ за първи път пред публика. Текстът е много интересен, той разказва за живота на младите хора. Героите са на възраст между 16 и 18 години, гледната им точка е съвсем съвременна, попадаме в техния живот, в техните виждания. Можем да си кажем, че Слънчевата алея е пътят на всеки човек. Дали ще бъде слънчева алеята, зависи много от избора, който прави всеки млад човек, защото в пиесата има герои, които търсят много усилено смисъла, търсят да заредят живота си със светлина. Т.е., това са млади хора, които правят тази светлина, и алеята им наистина е слънчева. Има и други млади хора, чията светлина е съвсем друга, и това се вижда в пиесата. Хубавото е, че са показани различните гледни точки“.

Постановката „Слънчева алея“ е реализирана с подкрепата на Младежка банка-Сливен, домакинствана от „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Средствата, с които Младежка банка финансира инициативата, са набрани по модела Дарителски кръг, въведен в България от фондация „Работилница за граждански инициативи“. Инициативата е възможна с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и фондация „Чарлз Стюарт Мот“