Да оцветиш котленски килим

Публикувано на: юни 28, 2017

 Да оцветиш котленски килим

На 24 юни в парк „Изворите”, в рамките на фестивала „Живият огън на традициите”, за пръв път бе представена книгата„Чудните килими от Котленско“. Книгата, издадена от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, бе приета с голям интерес от почитателите на стародавното изкуство на котленката. Хората с любопитство разгръщаха страниците и споделяха впечатленията си с автора на книгата Дора Куршумова. В „Чудните килими от Котленско” е проследена цялата история на красивите ръчнотъкани постелки, описани са различните видове килими, начините за изработване, природните багрила, които са ползвали котленките за оцветяване на нишките, видовете станове и др. Включени са и много народни песни, които тъкачките са изпълнявали по време на работа, както и снимки на различните видове котленски килими. Страниците разказват и за обичаите на килимарките, за това как се учи килимарският занаят, за магическите тайни на шарките, за килимарството в Жеравна и др.

Освен представянето на книгата, се проведе и уъркшоп за оцветяване „Чудното килимче”. В него участваха 34 души на различна възраст. Те трябваше да оцветят някоя от 18-те картички с изображения на килими от Котленско, подготвени от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Младежка Банка Сливен. Автор на моделите за оцветяване е младият сливенски художник Димитър Михалев. Интересът към уъркшопа също бе голям, а на моменти „художниците“ бяха повече от 10. Всички спазваха шарките и моделите и създадоха красиви килими от хартия и цвят. Най-малката участничка бе на 4 години, а най-големият – на 35 години. Малките творци научиха имената на избраните от тях модели. Своеобразната експозиция, която бе подредена на най-хубавата беседка в парк „Изворите”, постоянно се увеличаваше. В 18 часа всички участници се събраха отново около творческото гнездо, за да научат имената на тези, които са се справили най-добре. А те бяха: Димка от Котел /14 г./, Анастасия от Жеравна /10 г./,Калоян от Бургас /11 г./, Димо от Бургас /34 г./, Илияна от Котел /10 г./, Гергана от Котел /10 г./, Галина от Бургас /35 г./, Ивайла от Нова Загора /10 г./, и Каролина от Нова Загора /10 г./. Всички те получиха книжки с легенди от котленския край, а онези, които не успяха да довършат работите си – поощрителни награди. Уъркшопът бе организиран от Младежка Банка Сливен и ръководен от председателя на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова, която през целия ден разказваше на задълбочените в работата творци легенди и интересни факти за килимите от Котленско.

Книгата „Чудните килими от Котленско” и комплектът за оцветяване „Чудното килимче” ще бъдат представени в Медвен в края на юли и в Жеравна през август.