„Да се хванем на хорото“

Публикувано на: юли 17, 2020

Фолклорен празник се проведе на 16 юли в градинката пред НЧ „Дружба-1993“. Народната музика бързо привлече публика, която се наслади на кръшните хора на Фолклорен клуб „Мъниста“ и бурно аплодира всяко изпълнение. Преди началото на концерта, малки момиченца, облечени в бели рокли, поръсиха с китка здравец всички за здраве. А танцьорите от ФК „Мъниста“ танцуваха с нови цветни отличителни тениски, осигурени за репетиционната им дейност по проект „Да се хванем на хорото“ към ОДФ-Сливен.

Срещаме ви с ръководителя на ФК „Мъниста“ Красимира Абраамян. Ето какво сподели тя за създаването на клуба, участията, наградите и др.

– Г-жо Абраамян, защо и как бе създаден Фолклорен клуб „Мъниста“ към НЧ „Дружба-1993“?

– В българския фолклор се крие историята на нашия народ. Хванати за ръце, участниците стават едно цяло, защото са завладени от магията на танца, от положителната емоция, от енергията, с която ги зарежда танца.

В началото на 2010 година решихме, че ще започнем да играем хора. Да си припомним какво знаем, какво не. Започнахме 5-6 души. Идеята беше да намерим нов контакт на социално общуване. Не сме търсили никого, просто като чуеха музиката, българските хора, хората сами идваха, питаха и се хващаха.

През 2014 г. започна да се оформя група, която много бързо усвояваше танците и искаха все нови неща. От 2015 г. носим името „Мъниста“. В основната група, която се променя по състав, в момента играят 16 души. Има и начинаеща група, която е отворена. Репетициите се провеждат в залата на читалището.

– Как се справяте с осигуряването на сценично облекло за групата?

– Сценичното облекло на групата осигуряваме със средства от читалището, по проекти.

– В какви фолклорни събития в Сливен и страната сте участвали?

– ФК „Мъниста“ има по няколко участия в гр. Баня – „Средногорска плетеница“; гр. Карлово – „С хоро на лавандула“, гр. Бяла, Варненско – „Събор на читалищата“; гр. Китен – „Атлиманска огърлица“; „Фолклорна плетеница“- гр. Китен; в гр. Сливен – „Приятели чрез танца“; участвали сме в празниците на села от региона.

– С кои награди се гордеете?

– Гордеем се с всичките си награди, но най-много се гордеем от благодарностите, които получаваме от публиката.

„Да се хванем на хорото“ е малък проект към ОДФ-Сливен, насочен към съхраняване на традициите на Сливенския край. Инициативата бе по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.