Да си направим водни кончета от пластмасови сламки

Публикувано на: август 12, 2020

Над 60 сръчни малчугани от първа и втора възрастова групи на ДГ „Синчец“ претвориха пластмасови сламки, които от 2021 година ще бъдат забранени за употреба. Ето ги малките творци по време на интересното предизвикателство.

Те се справиха чудесно с изработването на красиви водни кончета. А преди творческата си дейност децата се включиха в полезна беседа, свързана с употребата на пластмасовите изделия и вредата за околната среда от тях. Децата с радост използваха пластмасовите сламки и разбраха защо те ще бъдат заменени с хартиени, а защо не и с бамбукови или макаронени…

Проектът „Разумните опаковки“ е на фондация „Орлица“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той обхваща 300 деца на възраст от 5 до 10 години и техните родители. Основната цел на проекта е да акцентира върху вредата от ежедневното използване на пластмасови опаковки за еднократна употреба. Предвидени са лекции за намаляване употребата на пластмасови опаковки, прожекции на филми за замърсяването на околната среда с пластмаса, практически занимания за изработване на сувенири от употребявани пластмасови опаковки, изложби, изготвяне на информационни табла за детски градини и училища и др.

 Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.