Детска книга разкрива тайните на Сливен

Публикувано на: юни 13, 2016

Книгата за деца „Тайните на Сливен, разкрити от Свилен и Орльо, с помощта на машината на времето”, бе представена на 10 юни. Главни герои в нея са малкото момче Свилен и неговият приятел орелът Орльо. Автори на книгата са Дора Куршумова, Яна Коларова-Златева и Росен Узунов, а интересен акцент в нея са многобройните детски илюстрации по темата. В края на книгата са изброени имената на всички деца, чиито рисунки са включени в книгата.

Представянето на „Тайните на Сливен, разкрити от Свилен и Орльо, с помощта на машината на времето” бе част от програмата на юнските инициативи „Срещи с доброто” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Идеята за детската книга е на Дора Куршумова, председател на фондацията. „През май 2013 г. се зароди идеята за събиране на рисунки-комикси, в които деца да пресъздадат легендите на града, видени през очите им, сподели тя. Тогава се появиха моите герои Свилен и Орльо, които с помощта на машината на времето щяха да се разходят в легендите от различните епохи и да се запознаят с героите, подвизавали се в дебрите на Сливенския балкан. Името Свилен не е случайно, исках момчето, което обича града си, да носи име почти като…Сливен. Обявихме конкурс за комикси в началото на юли в стартиралото „Сливенско слънчево лято“, съвместно с читалищата от общината. Малките творци трябваше да нарисуват легендите, сградите-символи на града, флората и фауната, дори приключения в бъдещето. В края на лятото някои от творбите бяха готови. Но не бяха много. Оказа се, че малките творци имат нужда от точни указания. Тогава написах в кои от легендите, събрани в „Спомените на Сливнския балкан“, „Неочаквани гости на синята планина“ и „22 отговора на въпроса защо Сливен“ трябва да бъдат прочетени и пресъздадени в компанията на Свилен и Орльо. Така се получиха 64 подробни указания за легенди, значими места от града и околностите. Подробното описание този път даде резултат. Така се получиха много интересни рисунки-комикси. Първата изложба, включваща най-добрите от тях, беше реализирана през май 2014 г. Най-активно се включиха децата от 11 СОУ и Начално училище „Васил Левски”. Реших, че всичко това може да послужи за сюжет на детска приключенска книжка. От края на март, заедно с редакторката на книгите ми с легенди Яна Коларова-Златева,  започнахме работа по реализирането на идеята. В края на май първата част от книжката беше готова. Идеята ни е да се получат няколко книжки с приключения на двамата герои из града и околностите. Поне още една със сигурност ще има. Текстът е готов, остава да се наместят илюстрациите. Готови са и другите идеи за още две книжки с продължение – със същите герои”.

„Идеята беше по един по-забавен начин да запознаем децата с легендите за родния им Сливен, каза редакторът на книгата Яна Коларова-Златева. Децата обичат книжките, обичат да четат и да си представят нещата, описани в тях. Участват чрез въображението си в самото действие в книгата, което е много важно. Беше ми много интересно да опиша всичко това, представих си всичко точно като на филм. Опитах се да предам легендите пъстроцветно и пълноценно и се надявам, че съм успяла да създада плътен образ на Свилен, да уловя чертите от характера му. Работих по книгата няколко месеца. През цялото време си представях, че аз съм Свилен. Донякъде това ми помогна да се почувствам отново дете. Любимата ми част от книгата е тази, която е посветена на Халката. Може би, защото аз самата много обичам скалите. А може би, заради усещането за трайност във времето, за здравина, която Халката дава. Свилен и Орльо преминават през нея и тя им помага да останат завинаги заедно, тази идея ми хареса особено много. Втората част на книгата с приключенията на Свилен и орела е почти готова. Започнахме работа и по третата част на книгата, която ще разкаже за манастирите, за планината и т.н.”   

А ето и мнението на Красимира Абраамян за книгата: „Приятно четиво за малки и големи любознателни читатели. Едно невероятно приятелство между Свилен и Орльо, от чийто разговор научаваме за места и личности, част от историята на града ни. Авторският колектив е подбрал интересни моменти от историята на град Сливен, а с помощта на машината на времето главните герои стават свидетели на исторически събития. Припомних си забравени легенди, тайната за чудния лек на самодивите, за орлите, истории за хайдути и още много други. Чрез това, което се случва на Свилен и Орльо, по-лесно се запомнят историческите факти, открива се едно безценно богатство – приятелството, говори се за силата на семейните традиции. Колкото повече знаем за своя град, толкова по-добре ще живеем в него. Илюстрациите в книгата са част от детските представи за това, което се случва – и това е много мило и красиво, и искрено.

Всеки има необходимост да вярва в чудеса, да търси своя Орльо, които би го понесъл на мощните си криле, за да покаже колко е красиво всичко около нас – просто трябва да поискаме да го видим. Благодаря на авторския колектив за приказката, която написахте за нашия град Сливен”.

Издаването на книгата „Тайните на Сливен, разкрити от Свилен и Орльо, с помощта на машината на времето” стана възможно, благодарение на помощта на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, чрез Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен”, и фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.