Деца обсъдиха създаването на Училище за родители

Публикувано на: август 22, 2018

 

Летните занимания „Училище за принцове и принцеси”, които се проведоха в Информационен център „Европа Директно Сливен”, приключиха. Те бяха организирани от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, а в тях взеха участие деца на възраст между 8 и 13 години. Лектор бе педагогът Ана Маринова, а забавните занимания и игри води модераторът Василена Маринова. В продължение на няколко седмици принцовете и принцесите обсъждаха различни теми, свързани със семейните отношения и дома, с етикета и поведението в обществото, с разрешаването на конфликти, развиха умения за публична реч чрез дебатиране, ефективно общуване и др.

Последното занимание бе детски дебат на тема „Ограничават ли родителите свободата на децата си?”. Той се проведе в залата на галерия „Седем”. Самата зала бе превърната в Народно събрание, а част от принцовете и принцесите се превърнаха в премиер, председател на парламента, социален министър и депутати от опозицията.

Водещ на дебата бе Дорина Куршумова, която бе в ролята на председател на Народното събрание. „Министър-председателят” Ния Димитрова представи идеята на правителството да се основе Училище за родители, за да могат възрастните да се научат как да се държат с децата си, как да се грижат правилно за тях, как да се справят по-добре със задълженията си. „Депутатът от опозицията” Ива Белчева се обяви против идеята на правителството. „Не е правилно да се харчат излишни пари за построяването на ново училище, вместо това може да се измисли хубав филм по темата или да се напише книга, която да помогне на родителите. Ако това училище заработи, има опасност всички родители да станат еднакви. А и едва ли ще им се ходи отново на училище”, каза тя.

„Социалният министър” Йоан Райчев обясни, че правителството ще помоли директори на училища да предоставят по 1-2 стаи, в които да се организира вечерно обучение. Той бе категоричен, че нова сграда няма да се строи. „Идеята на правителството е Училището за родители да направи възрастните по-добри, отколкото са сега”, каза още той. „Депутатът от опозицията” Христо Кондев заяви, че почивните дни не са подходящи за обучение, защото тогава родителите трябва да са с децата си.

На въпрос кои ще са евентуалните преподаватели в Училището, „социалният министър” каза, че имена все още не са уточнени, но със сигурност ще бъдат специалисти в тази област. Той допълни, че заплатите ще бъдат осигурени от министерството. „Опозицията” отново се обяви против създаването на Училище за родители. „Депутатът” Христо Кондев каза, че понякога родителите трябва да наказват децата, когато заслужават. Според него, наказанията могат да бъдат 5 дни без телевизия или телефон. Той заяви, че със закон трябва да се забрани боят над деца.

„Министър-председателят” определи дебата като ползотворен. Ния Димитрова каза, че правителството ще вземе под внимание идеята на опозицията за създаването на филм и книга по темата. „Родителите трябва да са добри и мили, а децата да помагат вкъщи и да са благодарни за грижите. Най-важно е родителите да са приятели на децата си. Училището ще помогне на много хора да променят характерите си към по-добро. Правителството ще помисли и за изоставените деца, които са пострадали от безотговорни родители”.

В разговора между деца и родители след дебата стана ясно, че след „обучението” в Училището, възрастните ще бъдат оценявани чрез тест от децата си.

Летни занимания „Училище за принцове и принцеси” са част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.