Деца от ДГ „Синчец” майсториха кукери-кукли

Публикувано на: февруари 21, 2019

 

Творческа работилница по проект „Празнично преобразяване в Сливенско” се проведе в ДГ „Синчец”. В нея взеха участие деца от I и IV група, а модератор бе Йоана Баджева.

Малчуганите с голям интерес участваха в изработването на кукери-кукли, които направиха от картонени рула и чашки, пъстри прежди, декоративни елементи и др. След това подредиха своите творби в импровизирана изложба. Най-малкият участник в творческата работилница бе 3-годишният Алекси от група „Мечо Пух”.

Проектът „Празнично преобразяване в Сливенско” е на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Целта на проекта е да популяризира местните фолклорни обичаи сред децата и учениците на Сливен и да направи традиционните маскарадни форми достъпни за най-малките чрез средствата на изкуството. Проектът включва редица творчески работилници за оцветяване на рисунки, свързани с маскарадната обредност, изработване на кукерски маски, конкурси и др.

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен”, финансирал проекта „Празнично преобразяване в Сливенско”, се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.