Деца от ЦДГ „Звездица” опознават българския фолклор

Публикувано на: март 16, 2018

 

Образователен концерт се състоя в ЦДГ „Звездица” в кв. „Даме Груев”. Той бе поредното събитие от съвместната дейност на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”. Ансамбълът е посланик на Фонда в стремежа му да утвърди българското сред децата.

По време на концерта бяха представени български битови инструменти като кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и контрабас, както и тяхното оркестрово звучене. Децата се запознаха с костюмите и танците от добруджанската, шопската и тракийската фолклорни области, чуха изпълнение на български народни песни в характерното хорово звучене, насладиха се на танца „Либе ле“. В края на концерта на възпитаниците на детската градина бе дадена възможностда потанцуват ръченица, буенек и право хоро.

За награда получиха възможност да се включат в конкурса на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” за най-красиво оцветена народна носия чрез творческата работилница „Багрите на Сливен”. На децата от предучилищна възраст бяха раздадени два комплекта с 24 рисунки за оцветяване „Хубостта на българката”. До края на март оцветените рисунки трябва да постъпят в ОДФ-Сливен, а компетентно жури ще определи най-добрите малки художници, които се включиха в кампанията. Отличените ще получат книжки с послание от българския еврокомисар Мария Габриел.

Кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи” е инициирана от фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен”. Тя е насочена към българските училища по света и е организирана по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г. Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в кампанията като финансира повторното отпечатване на издадената от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” книжка за оцветяване „Хубостта на българката – 24 носии от Сливенския край”. Книжката стигна до стотици българчета по света, а сливенските деца оцветяват народни носии в различни творчески работилници.