Деца откриват тайните на природата

Публикувано на: юни 21, 2019

Продължава проектът „Приключения за природолюбители”, реализиран от „Фондация за развитие на регион Сливен”. Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Проектът има за цел да повиши екологичната образованост на деца на възраст от 1 до 6 клас, да направи връзката им с природата по-силна, да им даде опит, свързан с грижите за природата, както и познания за различните видове дървета, птици, растения, насекоми и др. на територията на Сливен и ПП „Сините камъни”. По проекта са предвидени интересни лекции в различна среда, съобразена с възрастта и познанията на децата, издаване на помагало с приключения и любопитни факти и др.

Над 100 деца вече се включиха в различните дейности по проекта. На 13 юни лекторът Красимир Цуцов проведе няколко занимания с петокласниците от СУ „Пейо Яворов”. Децата се запознаха с начина на събиране и съхранение на билките, научиха повече за техните лечебни свойства и особености, успяха да разпознаят различни видове билков чай и др.

В проекта тази седмица се включиха и децата-участници в Лятната академия на ОДФ-Сливен. Те направиха изследователска разходка в градската градина, измерваха обиколката на дървета и определяха възрастта им, запознаха се с някои видове птици, а след разходката научиха повече за билките и отварите, приготвени от тях. Особено забавни бяха практическите игри като „Мравешка верига”, „Събирачи”, „Царицата-майка казва”, „Баланс в природата”, които децата играха в Арт-център „Седем”. На 21 юни заниманията продължават с деца от ОУ „Панайот Хитов”.

Практически занимания „Цар Билкар” ще се проведат на 24 юни в село Бяла. Целта на заниманията е да запознаят децата с билките.

Заниманията продължават на малка сцена в Арт-център „Седем” от 26 до 28 юни, от 13 часа. Тогава децата ще се запознаят с видовете пеперуди и многообразието от орхидеи в ПП „Сините камъни”.

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен е възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.