Деца пазят природата и творят: кутийки от леска вместо пластмаса

Публикувано на: октомври 20, 2020

Второкласници от СУ „Константин Константинов“-Сливен украсиха прекрасни кутийки от леска. Децата с удоволствие и голяма радост се заеха с приятната задача, а докато украсяваха, си споделяха какво ще съхраняват в новите си есенни кутийки от биологичен материал. Всяко дете използва собственото си въображение и предпочитания в създаването на една красива кутийка с прекрасен детски почерк. Момчетата и момичетата от 2-ри „д“ клас бяха въодушевени от прекрасната изненада!

Освен че получиха като подарък украсените кутийки от екоматериал, децата научиха, че е по-добре за природата да използват такива кутии, отколкото пластмасови.

Проектът „Разумните опаковки“ е на фондация „Орлица“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той обхваща 300 деца на възраст от 5 до 10 години и техните родители. Основната цел на проекта е да акцентира върху вредата от ежедневното използване на пластмасови опаковки за еднократна употреба. Предвидени са лекции за намаляване употребата на пластмасови опаковки, прожекции на филми за замърсяването на околната среда с пластмаса, практически занимания за изработване на сувенири от употребявани пластмасови опаковки, изложби, изготвяне на информационни табла за детски градини и училища и др.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.