Децата и българският фолклор

Публикувано на: март 30, 2018

  

Нов образователен концерт изнесоха представители на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен пред малчугани. Този път те гостуваха на децата от ЦДГ „Детство” в кв. „Младост”. Концертът бе поредното събитие от съвместната дейност на АНПТ-Сливен и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”. Ансамбълът е посланик на Фонда в стремежа му да утвърди българското сред децата.

Образователният концерт запозна малките с различни български битови инструменти като кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и др., с носиите и народните танци, характерни за различните фолклорни области, с народните песни. В края на концерта децата потанцуваха ръченица и право хоро, заедно с танцьорите от Ансамбъла.

Всички получиха комплекти за оцветяване „Хубостта на българката”, които съдържат черно-бели модели на носии. По този начин възпитаниците на детската градина се включиха в творческата работилница „Багрите на Сливен”, организирана от ОДФ-Сливен във връзка с кампанията. В най-скоро време всички оцветени носии ще бъдат оценени от компетентно жури, а отличените ще получат книжка с послание от българския еврокомисар Мария Габриел.

Кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи” е инициирана от фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен”. Тя е насочена към българските училища по света и е организирана по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г. Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в кампанията като финансира повторното отпечатване на издадената от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” книжка за оцветяване „Хубостта на българката – 24 носии от Сливенския край”. Книжката стигна до стотици българчета по света, а сливенските деца оцветяват народни носии в различни творчески работилници.