Дора Куршумова подреди изложба „Фучила”

Публикувано на: ноември 13, 2017

Изложбата „Фучила” на Дора Куршумова бе открита на 13 ноември в 13 часа в галерия „Седем”. Експозицията включва 15 живописни платна, в които основният акцент са тъкачеството, котленските килими и техните уникални шарки. През лятото изложбата гостува в Жеравна.

Изложбата е озаглавена „Фучила” на името на една от картините. „На картината са нарисувани фучилата, които са част от едноименния килим, сподели Дора Куршумова. Исках изложбата да има оригинално име, което да предизвика любопитството. Фучилата всъщност са хвърчилата, с които са си играели децата преди много години. В цикъла ми от книги, посветени на тъкачеството, е описано точно как са се правели фучилата –най-често от нищелките на майките децата са взимали по една дъсчица, правели рамка, опъвали тънка хартия. Хвърчилото има специфична част, която издава характерното фучене, когато лети при вятър, затова тази играчка в Котленско се нарича фучило.

В голяма част от творбите съм нарисувала своите близки в различни ситуации, свързани с основната тема. Много от картините са използвани за илюстрации в книгата „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”.

На всяка от картините в изложбата съм нарисувала част от някой котленски килим. Не успях да обхвана всички модели, но се надявам до май месец, когато ще бъде изложбата в Музея на текстилната индустрия, да направя и останалите модели. Все още не съм нарисувала килима за прощъпулник, „Бърдуците”, и др. Интересът към тъкачеството е вкоренен от детството ми, тъкала съм на хоризонталния стан на моята баба, която правеше черги и китеници, и още тогава ме плени магията на цветните нишки”.

Изложбата „Фучила” е част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.