Ехо от Годишните награди „Будител на годината 2020“ на ОДФ-Сливен

Публикувано на: ноември 2, 2020

Както вече ви информирахме, в навечерието на Деня на народните будители, фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ връчи годишните си награди „Будител на годината 2020“. Изявили се през годината читалищни дейци получиха грамоти и статуетки от председателя на ОДФ-Сливен Дора Куршумова.

Припомняме, че в категория „Народен будител на 2020 г.“ статуетката бе присъдена на НЧ „Светлина-1928“-с.Самуилово. Наградата „Будител за опазване на традициите“ отиде при НЧ „Звезда-1928“-с.Старо село. Приз „Будител на младото поколение“ бе присъден на НЧ „Христо Ботев-1936“-с.Бяла. Новата награда на ОДФ-Сливен – „Будител по време на пандемия“, бе присъдена на НЧ „Пробуда-1906“-Кермен.

След награждаването екипът на ОДФ-Сливен разговаря с отличените читалищни дейци.

Елена Василева, секретар на НЧ „Светлина-1928“-с.Самуилово: „Бях наградена с приза „Будител на годината“, което за мен беше много голяма изненада и много ценна оценка. Тази награда е огромно признание, за което сърдечно благодаря. Ние разполагаме с 5 състава – младежки танцов състав, женска певческа група, имаме и лазарки и коледари, и др., и се стремим да удостоим всеки обичай и празник с достатъчно внимание, за да можем да събудим българската гордост преди всичко у подрастващите и да направим още по-тясна връзката между възрастните, които са добре запознати с традициите, и младите хора. Участваме в много изяви в региона и страната. За съжаление, тази година изявите не бяха много, заради пандемията. Всички очакваме с нетърпение да премине тази ситуация, за да можем пак свободно да се изявяваме, защото, обличайки народна носия и творейки върху нещо от миналото, всички се вълнуват и това е голям празник за всички. С фондацията работихме доста през годината. Няма да забравя хаджийските престилки, още повече, че аз съм родом от Жеравна, а от този край тръгва направата на хаджийските престилки. Участието ми беше много трепетно, за мен това беше голямо лично вълнение. Участвахме с терлици и в празника на Панаретово, получи се разкошен празник. Винаги откликваме на всяка покана на Фонда, стига да имаме физическата възможност.“

Кина Христова е секретар на НЧ „Звезда-1928“-с.Старо село от 34 години. „Тази награда за мен е голямо признание. Бях изключително изненадана от наградата и се чувствам много удовлетворена от работата, която съм дала в читалището. Повечето години от живота ми са минали в читалището, то ми е много свидно и се старая с всички усилия, заедно с настоятелството, да поддържаме духа в селото. Гледаме да има разнообразни изяви за всички поколения, а децата винаги взимат участие в читалищните мероприятия. В читалището развиваме разнообразна културно-масова дейност, имаме група за автентичен фолклор, певческа група, коледари и др., стараем се по всякакъв начин да пазим традициите и българщината да бъде предадена на младото поколение. Работихме по различни инициативи през годината с ОДФ-Сливен, винаги сме се отзовавали на идеите на г-жа Дора Куршумова. Представихме типичните староселски ястия, направихме и елек, който е на 102 години и е на един дядо от селото, много сме доволни, че тази идея се осъществи. Смятаме да продължаваме да се включваме в инициативите на фондацията и занапред.“

Силвия Данева-Димова, секретар на НЧ „Христо Ботев-1936“-с.Бяла: „Наградата „Будител на младото поколение“ е признание! Радвам се, че съм оценена от човек като г-жа Куршумова, за което благодаря! Приемам наградата с огромната отговорност и отдаденост, така както приемам и работата си винаги. До всеки отличен с такава награда стоят хора, без които дейността ни е невъзможна, за което съм и признателна. Като всяко читалище в малко населено място, така и нашето е единственото място за социален и културен живот. Тук е възможността да се докоснеш до нещо различно от сивото ежедневие, тук е и стремежът за знание. Колективът, както всички самодейци и приятели на НЧ „Христо Ботев 1936“, се стремим да запазваме българските, в частност местните за с. Бяла традиции и обичаи, да ги предаваме на поколенията и представяме пред хора, вълнуващи се от тях. Да приобщаваме още хора като нас да се вълнуват и да обичат българското. За нас винаги е било удоволствие да работим с ОДФ – Сливен, всяка дейност заедно винаги е била ползотворна, не прави изключение и тази година. „Народ, който не поддържа традициите си, е обречен на забвение“ – това не важи за ОДФ – Сливен, както и за читалищата в общината, тъй като дори по време на пандемия, време на строги правила за безопасност и социална дистанция, заедно успяваме да продължим дейността си, като част от нея пренесохме във виртуалното пространство. Това доказва, че традициите, обичаите и българщината ще живеят и в най-трудни времена“.

Инициативата „Годишни награди „Будител на годината“ е част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.Фондът осъществява дейността си с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи“ и фондация „Чарлз Стюарт Мот“.