Еко-занимания за деца

Публикувано на: юли 20, 2016

Еко-занимания за деца започнаха днес в Дома на Европа в Сливен. Те се провеждат по проект „Втори шанс на опаковките” на Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен”, с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюард Мот”.

Първото занимание бе озаглавено „Животът на една найлонова торбичка”. В него се включиха деца на възраст от 6 до 12 години, а модератори бяха Катя Иванова и Дарина Омайникова. В началото на еко-заниманието децата изгледаха документалния филм „Пътят на една найлонова торбичка”, който проследява пътя на една случайно изхвърлена торбичка и дългото й пътуване от града до океана, както и щетите, които нанася на животинския свят там. Проведе се и дискусия за това може ли да се ограничи използването на найлонови торбички и заменянето им с хартиени пликове или торби, къде трябва да се изхвърлят найлоновите торбички и др.

Децата изгледаха и кратки видеа с интересни идеи за изработване на предмети от пластмасови бутилки и найлонови торбички. А след това направиха пано, върху което от найлонови торбички изобразиха дърво.

Утре участниците в еко-заниманията ще изработят гривни, цветя и кутии за бижути с помощта на найлонови торбички и пластмасови бутилки.

Следващата еко-работилница ще се проведе на 27 юли отново в Дома на Европа. Тя е озаглавена „Тайният шифър на опаковките”, модератори ще бъдат Катя Иванова и Дарина Омайникова.