Европейската нощ на учените

Публикувано на: септември 30, 2017

Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” се включи в отбелязването на Европейската нощ на учените 2017. Събитието се проведе на 29 септември в Музея на текстилната индустрия в Сливен.

В рамките на програмата „Лаборатория Fresh: Текстилът –традиции, наука и природа” бяха представени книгите „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”, „Пътешествието на вълнената нишка” и „Чудните килими от Котленско”. По време на срещата с автора Дора Куршумова публиката научи интересни подробности за преденето и тъкането, за видовете котленски килими и обичаите, свързани с тях, за традициите на килимарския занаят и др. Тя отговори и на въпросите на присъстващите има ли днес тъкачи в Котленско, как се почистват уникалните килими, колко време се тъче котленски килим и др. За различните видове тъкачни станове и килими говори и Тони Димитрова, завеждащ филиала на Музея на текстилната индустрия.

Част от книгите беше представена под формата на драматизации, в които участваха Дорина Куршумова и Василена Маринова от театралната трупа към Арт-център „Седем”. Момичетата представиха и уредите за предене и тъкане, подредени около тях, а след това прочетоха някои от творбите в книгата „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”.

Особено интересна бе играта на гатанки. Всеки от публиката си изтегли гатанка за вретено, хурка, мотовилка, дарак, предене, тъкане и др., включени в книгата „Пътешествието на вълнената нишка”. Някои от гатанките затрудниха дори и възрастните. За всеки познал отговора имаше бонбон за награда.

По време на събитието се проведе и творческа работилница „Чудното килимче”. Малки и големи се заеха с нелеката задача да оцветят модели на котленски килими. „Това е седмата работилница, която провеждаме, разказа Дора Куршумова. Досега направихме такива в Котел, Медвен и Жеравна и интересът към тях бе много голям. В тях се включиха хора на възраст от 3 до 103 години”. Дора Куршумова представи пред публиката различните модели котленски килими и разказа по какъв повод са били постилани в домовете. Общо 17 оцветени модела участваха в заключителната изложба, която бе подредена в един от коридорите на музея, а за най-добрите имаше грамоти и книги. Посетителите проявиха голям интерес и към щанда с книги, издадени с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Музеят на текстилната индустрия бе подготвил за Европейската нощ на учените интересната изложба „Багрене от природата – традиции и наука”, която разкри на посетителите тайните на природното багрене, и демонстрации на изобретения в областта на текстилните технологии, които проследиха историческия процес на научните открития в тази област.

Европейската нощ на учените 2017 се проведе в 11 града в България. Освен в Националния музей на текстилната индустрия, събития имаше и на крепостта Туида. Проявите в Националния музей на текстилната индустрия се проведоха с любезното съдействие на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Участието в Европейската нощ на учените бе част от основната програма за септември на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.