Фондация „Крайница“ благодари на участниците в инициативата „Дарителство по време на епидемия“

Публикувано на: април 24, 2020

Фондация „Крайница“ благодари на всички, които се включиха в обявената инициатива с тема „Дарителство по време на епидемия“. Преди време от фондацията припомниха част от Йовковия разказ „През чумавото“, с молба да се направи съпоставка между живота в онези времена и днес, и дадоха тема за размисъл, свързана с дарителството по време на епидемия. Коментари са получени на Фейсбук-страниците на „Крайница“ и ОДФ-Сливен, на електронната поща на ОДФ-Сливен, изпратени са и рисунки и стихотворение по темата.

Фондация „Крайница“ благодари за участието на: Парашкева Игнатова, Илияна Ненкова, Невена Маринова, Ваня Василева, Пепи Рангелова, Елена Абраамян и Красимира Абраамян, които са коментирали темата на Фейсбук-страницата на фондацията, на Емилия Дескова, Веселина Миланова, Жулиета Николова и Деско Десков, които са дали своя коментар на Фейсбук-страницата на ОДФ-Сливен, и на Марийка Андреева, която е изпратила коментар на мейла на ОДФ-Сливен.

Специални благодарности и за преподавателя по БЕЛ Ани Иванова, която е изпратила рисунки и стихотворение за инициативата. Рисунките са на Татяна Начева от 10 „а” клас в ПГПЗЕ ”Захарий Стоянов” и на Еляйда Изетова от 10 „а” клас в ПГПЗЕ ”Захарий Стоянов”, а стихотворението – на Стоян Иванов от 10 „е” клас в ПГПЗЕ ”Захарий Стоянов“.

Всички участници ще получат като награда издания, свързани с Жеравна и „Старопланински легенди“. От фондация „Крайница“ ще осъществят обратна връзка с всички участвали в инициативата.

През 2019 г. фондация „Крайница” работи по проекта „По стъпките на Йовков в Жеравна”, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Проектът бе във връзка със 140-годишнината от рождението на Йовков. Той бе свързан с изследване и запознаване на участниците с магическите герои на Йовков от „Старопланински легенди” и местата, на които са се случили събитията, описани в сборника, създаване на мост между различните поколения, изследване на красивия свят на Йовков и др. По проекта се проведоха литературни вечери с верижни четения в клубовете на пенсионерите, учредяване на клуб „Приятели на героите на Йовков”, изработване на бели лястовици с послания от разказите, Седмица на Йовков в Жеравна, телевизионни часове с героините на Йовков в училища в Сливен, конкурси за есе, стихотворение и рисунка, и др. През лятото деца поставиха табели с кратки текстове върху сградите, свързани със сборника.