Габриела Стефанова с първа самостоятелна изложба в галерия „Седем“

Публикувано на: ноември 17, 2020

Първа самостоятелна изложба подреди в галерия „Седем“ талантливата сливенска художничка Габриела Стефанова. В изложбената зала са представени 16 живописни платна, в които човек се влюбва от пръв поглед, откривайки в тях красиви спомени и цветни мечти.

Габриела Стефанова е родена през 1987 г. в Сливен. Завършила е НХГ „Димитър Добрович“, специалност „Рекламна графика“, през 2006 г. Продължава образованието си в Нов български университет, специалност „Интериорен дизайн“, където се дипломира през 2010 г. От 2010 г. до момента работи като интериорен дизайнер.От две години, заедно с Мария Иванова и Благовеста Ценова, работи по общия им проект ArteVino. Основната му цел е да събуди твореца у всеки, затова организират творчески вечери за непрофесионалисти-любители на изкуството и хубавото вино. През лятото Габриела Стефанова се включи в Пленера на виното 2020 и заедно с останалите сливенски художници, участници в инициативата, нарисува и дари картини за благотворителния търг след пленера.

Ето какво сподели с екипа ни талантливата художничка.

– Габриела, това е първата Ви самостоятелна изложба. Какво избрахте да покажете в нея?

– Първата ми самостоятелна изложба включва 16 живописни платна, акрилна живопис, изцяло вдъхновени от природни гледки, които съм видяла с очите си, от спомени. Небето е главен герой в изложбата. Като гама, като цветове картините по-скоро отразяват мои настроения. Понякога гледки, пречупени изцяло през моментното ми настроение, излизат в определена гама на платното. Има и доста абстрактни моменти в изложбата. По принцип много обичам да рисувам пейзажи, те са главна част от творчеството ми. Не бих казала, че мога да се ограничавам откъм тематика, така че и занапред нещата ще са по-скоро различни. След творческия процес по тази изложба, въпреки че той не беше много дълъг – около 4-5 месеца ми отне подготовката на тези картини, имаше известна доза творческа умора, но сега, когато всичко е готово да бъде показано, съм много вдъхновена за следващите си проекти. Очаквам изложбата да премине, за да се захвана със следващия проект.

– Основната Ви професия е на дизайнер. Трудно ли е да сте и художник?

– От момента, в който завърших висшето си образование през 2010 година, през следващите 5 години изцяло се отдадох на дизайна и професията, която е по-практически насочена. Там съм достигнала някакво определено ниво, което ми е осигурявало хляба през това време. Съвсем честно признавам, че през това време не съм рисувала. За всички, включително и за най-близките ми хора, това беше много странно. Но след завършването на гимназията просто имах нужда да си почина от практическото рисуване. В себе си знаех, че ще дойде моментът, в който ще се върна към това и той наистина си дойде сам. Когато отново започнах да рисувам, рисуването стана еднакво важно с професията ми на дизайнер, отдавам много голяма част от енергията си на него. В момента вече по-скоро взима превес, така че е все по-голяма вероятността то да остане основното ми занимание.

Никога не ми е било трудно. Когато отново започнах да рисувам, бях наистина уплашена. Много време не бях в средите на художниците, бях се пооткъснала от всичко. Тъй като почти всичко се случва в социалните мрежи, в началото там беше изцяло моето поле на изява, там показвах какво правя. Получих невероятни отзиви от близки, от непознати, от хора, които по някакъв начин са стигнали до моите неща, продадох доста творби. Това още повече ме мотивира да продължа и да осъзная, че не съм в грешна посока и че хората все пак харесват това, което правя. Затова не мога да кажа, че ми е било трудно. Нарисувала съм много картини, които вече не са при мен, така че приемам това за успех.

Галерия „Седем“, на ул. „Ген.Столипин“ 26, очаква почитателите на изкуството на Габриела Стефанова до 26 ноември. Картините са с различна големина, а цените са между 280 и 660 лв. Ценителите могат да се свържат с Габриела Стефанова и на телефон 0888 015699.