„Големите разказвачи с детски сърца-2”

Публикувано на: ноември 21, 2017

Изява в рамките на проект „Големите разказвачи с детски сърца-2” се състоя на 21 ноември. Проектът на сдружение „Семафор” бе финансиран от Дарителски кръг на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Изявата се проведе в ОУ „Елисавета Багряна”. Четирите трети класа в училището бяха домакини на театралната формация към Арт-център „Седем”, с ръководител Вяра Начева, която представи разказа на Константин Константинов „Босата команда”. С много настроение и заряд младите театрали и Вяра Начева разказаха за страхотната команда, влязоха в ролите на момчетата и техните приятели-животни, а учениците благодариха с бурни ръкопляскания и много смях.

„Проектът се занимава с Константин Константинов като автор и с неговото творчество, сподели Вяра Начева. По проекта сме предвидили да направим пиеса от негови произведения, а преди това – четения на негови разкази в различни училища. Целта ни е децата да опознаят интересното творчество на Константинов, и да ги освободим от стреса от четенето. Защото четенето е едно от най-хубавите неща, които ни се случват, нещо, което ни прехвърля в друг свят, и трябва да се научим да се възползваме от цялото това богатство. Днес представяме разказа „Босата команда”, който е много подходящ за възрастта на третокласниците. Участват деца от театралната ни трупа, както и доброволци, които разбраха за проекта и пожелаха да се включат в него. Пред по-големите ученици представяме други разкази на Константинов”.

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” бе организиран от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас моделът е пренесен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която през 2012 г. стана лицензиран партньор на TFN, UK. Дарителските кръгове в страната се организират от обществените фондации, чиято основна цел е развитие на местната филантропия.