Голям интерес към състезанието „Откриватели на сливенски тайни“

Публикувано на: август 24, 2020

На 19 август се проведе състезанието „Откриватели на сливенски тайни“, организирано от сдружение „Войводите на Сливен“ и Спортен клуб по ориентиране „Сини камъни“. В него се включиха 25 деца на възраст от 4 до 14 години. Те преминаха по състезателното трасе, заедно с родителите си, и откриха по карта популярни и емблематични сгради в центъра на Сливен.

 Сборният пункт на състезанието бе Старият бряст. Всяко дете получи карта с осемте обекта, които трябва да открие, и SI-карта с чип, с която да се отбележи на всяка SI-станция, разположена пред всеки от осемте обекта от картата. Началната и финалната SI-станции бяха пред Стария бряст. Целта на състезанието бе децата да се ориентират бързо по картата и да открият най-бързо осемте обекта в нея.

 Всички участници се справиха със задачата много добре. Най-бърз по трасето бе 14-годишният Стефан Димитров, който финишира за 8,53 м. 10-годишната Савина даде резултат от 8,57 м., а 5-годишната Калина Стефанова – от 8,59 м.

 На всички участници бяха връчени грамоти за участието си в състезанието и книги, свързани с миналото на Сливен. Децата получиха и по една карта „Стани приятел на Сливен“, с която могат безплатно да посетят 12 културно-исторически забележителности в града и да получат печати в картата си. Така се включиха в кампанията на община Сливен „Стани приятел на Сливен“ за популяризиране на славното минало на родния град. По Димитровден кампанията предвижда томбола с много награди.

Състезанието за бързина и точно ориентиране „Откриватели на сливенски тайни“ е пилотният етап на проекта „Улици със славни имена“ на сдружение „Войводите на Сливен“. До празника на Сливен са предвидени още няколко етапа. Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се реализира, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.