„Хитрецът и царската дъщеря“ на голямата сцена

Публикувано на: март 1, 2018

Непривичната за Сливен снежна обстановка в последните часове на февруари се оказа най-подходящото време за театър. Залата на Кукления театър беше пълна и всички с нетърпение очакваха срещата с малките талантливи актьори, които разказаха по свой уникален начин приказката „Хитрецът и царската дъщеря“ по Константин Константинов.

Децата играха превъзходно, превъплътиха се в какво ли не. В някои сцени се преобразиха в къщички със светещи прозорчета, друг път – в огромни дворци или зловещи кули от човешки черепи. По невероятен начин предмети от домакинството изиграха своите малки, но впечатляващи роли. Тенджерите се превърнаха в рицарски шлемове, а метлите и бърсалките- в страшни бойни оръжия. Зрителите учудено гледаха как хитрецът преминава през сребърна гора …от лъжици и покрай вековни дървета, обкичени със златни листа от чинии.

Бурни ръкопляскания няколко пъти върнаха на сцената актьорите. Смелостта на зрителите, безстрашно преодолели снежните преспи, беше възнаградена, освен с приятно завръщане в детските години, и с многобройните поуки от прекрасната пиеса, режисирана от Вяра Начева. Известната сливенска актриса е не просто ръководител на театралната трупа. Тя е човекът, който успя да превърне децата в актьорски екип, който тепърва ще печели аплодисменти и награди. (Любопитна подробност е, че само три от децата имат предишен актьорски опит.) Начева успя да превърне малките театрали в голямо и сплотено семейство, което живее за театъра и сцената.

Ненадминатият актьор – певец Самуил-Петко Махнев, в ролята на Хитреца, показа как с ум могат да се сбъднат и най смелите мечти. В ролята на Щурчето влезе първокласничката Златка Видева. Тя чаровно разпределяше задачите на останалите, за да се сбъдне мечтаната приказка. Венета Видева, която публиката видя като улица, планина, диня и дърво, изигра блестящо и ролята на справедливата царица – майка. Мария-Александра Колева беше неотразима в ролята на грациозната принцеса, а юнаците – актьори Димчо Стоянов, Драгомир Апостолов и Йоан Райчев се изявиха на сцената ту като спорещи братя, ту като смели рицари, ту като неми арапи, които смело водят лодката по приказната река. Симона Тодорова, Ема Ковачева и Магдалена Радева също бяха неотразими, а без тяхната помощ приказката щеше да остане недоразказана.

Костюмите за пиесата бяха изработени от Мария Въскова. Текстът на песента на пиесата бе дело на Теодора Попова, музиката – на Гергана Василева, а танците – на Мартина Георгиева. Ето думите на песента, с която превърналият се в принц хитрец поднесе поуката от приказката:

„Няма нужда да лежиш,

няма нужда да мърмориш,

искаш ли да победиш,

просто трябва да се бориш.

Никога не се предавай,

крачка не прави назад,

и ще видиш, че късметът

с теб ще бъде като брат.

Пиесата „Хитрецът и царската дъщеря“ бе реализирана в рамките на проект „Големите разказвачи с детски сърца-2”. Проектът е на сдружение „Семафор” и е финансиран от Дарителски кръг на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Той включва литературни четения на творби на Константин Константинов в различни училища в Сливен, както и пиеса от негови произведения.