Христина Янева, секретар на НЧ „Д-р Петър Берон-1934” – с.Тополчане: Показваме, че сме достойни будители

Публикувано на: декември 27, 2018

 

– Г-жо Янева, Вие сте носител на годишната награда „Будител на 2018 година” на фондация „Обществен дарителски фонд”, в раздел „Будител за опазване на традициите”. Какво е за Вас това отличие?

– Приемам наградата като признание за моята работа. Благодаря, че съм оценена от „Обществен дарителски фонд-Сливен” и специално като Будител за опазване на традициите, защото в нашето читалище ние всеки ден показваме и доказваме, че сме пазители на старите традиции и обичаи.

– Какви самодейни състави има към вашето читалище?

– Към читалището ни работят женска фолклорна група, детска фолклорна група, битов оркестър, имаме и клуб за народни танци и три непостоянно действащи групи – коледари, лазарки и кукери. Над 100 самодейци са.

– Откога работите в това читалище?

– В читалището съм от 2005 година. Започнах работа в едно читалище, в което всичко беше занемарено като дейност. Завършила съм Институт за културно-просветни кадри в Хасково и винаги съм се занимавала в тази област. За мен беше удоволствие да създам тези състави, за да можем да прославим нашето читалище и нашето село не само в общината, но и в страната и чужбина. Участвали сме в много фестивали тук, в трите издания на съборите в Копривщица, в Смолянските музикални празници и др., имаме много златни медали и отличия. Участията на нашите колективи винаги са оценявани много високо. Имаме доста участия зад граница, в Португалия, Турция, Молдова, Украйна и др. Сключили сме договорни отношения с различни побратимени градове. През февруари тази година с кукерите участвахме в Първия маскараден фестивал в Тараклия, където нашата група бе посрещната много радушно. Занапред ни предстоят още много изяви. Хората от селото винаги с нетърпение очакват изявите на самодейците. Показваме, че сме едни достойни будители, които успяват да съхранят и да запалят искрата в сърцата и на по-младите, за да участват и те в самодейността.

– Как опазвате традициите за Бъдни вечер и Коледа?

– Традиция е в селото да има коледари. Подготовката за тези дни започва отдалече. Коледарите трябва да са млади мъже, неженени. Песните, които изпълняват те, са традиционни за селото ни. Избираме си кудаджия, младо момче, което благославя за берекет във всяка къща. Благословията е следната: „Тръгнали са сабор момци, сабор момци коладници,

през горица росенова, росенова, босилкова,

де са ходил ходили, де са стигнал стигнали,

дълбоки доли минали, гъсти кали газили,

дрянове криваци кършили, чобанкови двори стигнали.

Че ги зала сиво куче, сиво куче чобанско,

че излезе Иван чобан, че подскочи гол и бос,

като петел на слана, че си бръкна в кюсюм джобове,

че извади вързоп ключове, че отвори чемшир порти,

че уведи сабор момци, сабор момци коладници у дълбоки удаи,

да хапнат и да пийнат.

Из къщи шета малка мома, сабор момци гледат само малка мома,

то не било мома като мома, очи й се чернееха като угар дваж урана, триж копана,

лице й се белееше като пряспа дваж навята, триж пресята,

вежди й се къмчееха като гайтан на нов дюкян.

Иван чобан дума сабор момци коладници: Не гледайте малка мома,

малка мома сгодена, сгодена и оженена за едно момче кавалджийче,

кавалджийче занаятчийче.

И вашите деца да пораснат, баш чифчии да станат,

дълбока оран да орът, жълто жито да сеят, едър клас да вършът,

богата реколта да прибират.

И тоз стопанин излезе добър човек, нахрани ни, напои ни,

попяхме му, поиграхме му, та ни дари добра дарба,

добра дарба, вит превит кравай.

В средата жълто злато, жълто злато, кръст догато.

Речете, дружина: Амин, да бъде! Да бъде!”

Коледарите започват ритуала на Бъдни вечер и продължават след 12 часа на Коледа. Те са предвестниците на най-хубавия християнски празник. Хората ги очакват с нетърпение, с приготвените краваи, ястия, почерпки. Така продължаваме традицията. С коледарите много често участваме и в зимните празници в с.Мечкарево.

Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” пожелава на екипа на НЧ „Д-р Петър Берон-1934” – с.Тополчане и на всички самодейни колективи здраве, сполука и късмет през новата 2019 година!