Игра на открито за малчуганите от кв. „Комлука”

Публикувано на: февруари 1, 2018

Многобройните последователи на дарителството вече са видели един интересен проект, публикуван на дарителската платформа общността.com. Проектът е „Игра на открито-здраве за децата” на Детска ясла №3, а целта му е набирането на 2100 лв. за купуването на ударопоглъщаща настилка и нови съоръжения за игра в двора на яслата, тъй като старите са счупени и опасни. Два са начините за подпомагане на каузата: чрез дарение на дарителската платформа общността.com и чрез купуване на изделия от различните благотворителни базари, организирани от детската ясла.

„За да боледува по-малко детето, то трябва да се калява и да има достатъчно физическа активност, смятат от Детска ясла №3. Игрите навън са чудесен начин да стане това. Излагането навън дори за няколко минути доставя витамин D3, повишава имунната защита и подобрява цялостното здраве. Игрите навън са свързани с повече движение, което укрепва мускулатурата и има превантивно действие срещу гръбначни изкривявания. Според СЗО, 42 млн. деца под 5-годишна възраст в света са с наднормено тегло, а българчетата са в топ 5 по затлъстяване. За да се избегне обездвижването и затлъстяването, са нужни поне 2 часа игри навън. Децата, които играят поне 2 часа навън, заспиват по-лесно и по-рядко страдат от среднощни страхове”.

Досега в кампанията са събрани близо 1000 лв. Средствата са набрани по време на Коледен базар, организиран от родителите на децата от детската ясла. На базара са продавани сувенири и изделия, изработени ръчно от възпитаниците на яслата, с помощта на техните родители и възпитатели. В благотворителна продажба са пуснати и книги на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, дарени специално за каузата.

В момента родителите на децата от Детска ясла №3 организират следващите две благотворителни събития. Сръчните ръце на малчуганите и техните родители ще изработят отново красиви изделия, този път свързани с Баба Марта и Първа Пролет. А благотворителните базари ще се проведат на 24 февруари и 17 март от 10 до 13 часа в Сити център.

Към кампанията се присъедини и верига супермаркети „Мерканто”. В нейните магазини от 26 февруари до 1 март, от 16 до 19 часа, ще бъдат организирани благотворителни базари за продажба на картички и мартеници.

Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” подкрепя акцията на детското заведение. Фондът ще осигури и материали за изработването на изделията, които ще участват в следващите две благотворителни акции. ОДФ осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.